Peter Reinebo dansar under välkomstceremonin i den olympiska byn.
Peter Reinebo dansar under välkomstceremonin i den olympiska byn.

Nio svenska medaljer är redan säkrade. Den senaste av en brottare med ett sönderslitet ledband i knät.– Hon hade väldigt speciella förutsättningar och slet oerhört för att komma tillbaka, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo och hyllar Sofia Mattssons bragdartade brons.

Medan Sofia Mattsson och Jenny Fransson omfamnades i en stor bronskram stod Peter Reinebo strax bakom och myste. Nu kunde han ju räkna på fingrarna och komma fram till att spelen i Rio de Janeiro är mer framgångsrika för svensk del än OS i London 2012. För fyra år sedan tog Sverige åtta medaljer.

– Rio är ett bättre OS än London, i alla fall sett till resultaten. Redan nu kan man säga att vi har nått våra mål och då är det ett lyckat OS, slår Reinebo fast.

Sjöström tog tre

Sverige har hittills tagit åtta medaljer och säkrat en nionde (i fotboll). Sarah Sjöström har redan landat i Sverige med ett guld (100 m fjäril), ett silver (200 m fritt) och ett brons (100 m fritt). Emma Johansson trampade till sig ett silver i cykel, Henrik Stenson tog silver i golf och Marcus Svensson sköt hem samma valör av medalj i skeet. Brottarna har de senaste dagarna ordnat två brons. Först Jenny Fransson i 69 kg och nu Sofia Mattsson i 53 kg.

– I vissa idrotter har man nått sin nivå, andra inte och det ska vi analysera senare, säger Reinebo utan att vilja peka ut den fiaskoartade svenska friidrottsinsatsen.

Brottarna och Sofia Mattsson hyllade han däremot.

– Jag är väldigt nöjd med att vi tagit de två första historiska medaljerna för dambrottningen. Dessutom var ju Fredrik Schön oerhört nära medalj – så brottning som förbund gör ett oerhört bra resultat, säger Reinebo.

Guld eller silver

Ytterligare en medalj är också redan klar. När fredagen blivit lördag i Sverige så vet vi om damlandslaget i fotboll tagit guld eller silver i finalen mot Tyskland.

– Ett av de fyra lag vi har med tar en medalj, det är bra. Det är en väldigt fin vänding som tjejerna har gjort i den här turneringen, oavsett resultat i finalen, summerar Reinebo.

SOK-basen tror att medaljskörden når tvåsiffrigt innan OS i Rio är över.

– Jag tror att vi kan klara att knipa någon mer medalj. Det är ganska svensktäta dagar som återstår.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset