Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds tog Sveriges andra OS-guld i Rio.
Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds tog Sveriges andra OS-guld i Rio.

Elva medaljer, två guld och en himla massa lärdomar för framtiden.SOK-ledningen åker hem från Rio de Janeiro med glada minner.– Det var väldigt lyckade spel för den svenska truppen. Vi har överträffat målsättningen vi hade, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Det har varit många och långa dagar för den svenska OS-truppen, men när allt nu ska sammanfattas så åker de hem med tre fler medaljer än för fyra år sedan.

Då, i London, blev det ett guld, fyra, silver och tre brons.

Det toppades nu med två guld, sex silver och tre brons.

Dessutom finns det andra glädjeämnen.

– Det finns väldigt många positiva saker. Det är många yngre aktiva som presterar över sin nivå. Sedan har utfallsprocenten varit riktigt, riktigt bra. Vi har ett långsiktigt mål att vara riktigt bra i många idrotter. Det tycker jag vi har visat här. Vi har sju idrotter som tagit medalj, tre idrotter precis utanför.

TT: Vad krävs för att ta nästa steg, och ta ännu fler medaljer nästa gång?

– Vi vill ha in fler aktiva i topp- och talangprogrammet, det levererar bra. Vi behöver ha in fler aktiva som har en bra nivå och som vill satsa hårt på att vara som bäst i OS. Nu måste vi vända och vrida på allt, och hjälpa de aktiva att ta nästa steg, säger Reinebo.

TT: Är det en tillfällighet att damerna tog åtta av elva medaljer?

– Nej, det är ingen tillfällighet. Vi har haft en trend de senaste 20 åren med ökat antal kvinnliga aktiva i en OS-trupp och minskat antal manliga, och då pratar jag bara de individuella idrotterna. Tjejerna står sig väldigt bra, har gjort det i många år. Vi tappar en del på killsidan, det är något man titta särskilt på.

TT: Vad kan man göra där?

– Skapa möjligheter att ta nästa steg, från ungdom och juniorsidan och framåt. Tränare är en nyckelfaktor. Det behövs inte bara stöd, det behövs kompetens. Det kan också vara ytterligare ett steg innan, hur många barn och ungdomar kliver in i idrotten. Det är en ganska komplex fråga, det finns inte bara ett svar. Helt klart är trenden lite oroande.

TT: Den klassiska OS-sporten friidrotten gick inte så bra. Vad kan du säga om det?

– Tre löperskor (Meraf Bahta, Lovisa Lindh, Sara Lahti) gör det bra, som springer bra och fick bra placeringar. Det är riktig bra av dem. Sofie (Skoog) hoppade i går med en bra placering., Det har jag främst på näthinnan. Samtidigt så är det flera aktiva som inte klarar sitt kval, ingen vill ju komma till OS och åka ut direkt i kvalet. Klarar man inte ett kval är det inte godkänt.

TT: När börjar du oroa dig för, till exempel, nya OS-sporten klättring till Tokyo 2020?

– Jag oroar mig inte för det, det är en ny utmaning. Vi har ingen relation med dem du nämner. Karate har vi en relation med, vi ska lära oss en del om idrotterna, vi ska kontakt med dem. Vi vet inte än vad det blir för discipliner och grenar, det kan ha riktigt stor betydelse, vi behöver ta reda på tidsplanen och vilka förutsättningar vi har. Och sedan får vi börja samarbetet där. Det kommer inte ske nu den närmaste månaden, men under hösten ska vi leta oss fram.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset