Två av de sex flamingor som finns på Flamingo Island. Flamingon finns egentligen inte på Aruba, men sex fåglar har tagits dit av ett hotell.
Två av de sex flamingor som finns på Flamingo Island. Flamingon finns egentligen inte på Aruba, men sex fåglar har tagits dit av ett hotell.

Aruba bjuder på vita stränder, kristallklart vatten – såväl i hav som i kran – och en ständigt skinande sol. Men det är inte den enda anledningen till att ön befinner sig i strålkastarljuset just nu – ön har profilerat sig som en ö för turister med välbefinnande i fokus. Hit vallfärdar chica yogaentusiaster, snygga surfare och andra wellnessintresserade resenärer.

Ishwar Daryanani

Aruba är en liten ö, bara knappt två mil lång.

Aruba har tydligen världens näst renaste kranvatten. Det är bland det första jag får lära mig om mitt resmål och det är en aruban i sätet bredvid på flygresan som upplyser mig om saken.

Min andra kunskap är en rent visuell sådan – vad liten ön är! Som längst är Aruba bara knappt två mil lång och när planet går in för landning är det inga problem att se var ön börjar och slutar.

Nästa intryck kommer så fort jag kliver ner för flygplanstrappan. Det är oerhört hett – och blåsigt.

– Vi har fyra årstider här. Varmt, väldigt varmt, väldigt, väldigt varmt och så hett och vindstilla. Men för det mesta blåser det ju, så man känner inte hur stark solen är. Använd solkräm, säger stolsgrannen och vinkar adjö.

►LÄS MER: Johanna Cecilia lämnade finansbranschen – för att kitesurfa

Aruba tillhör Neder­länderna, även om dess självständighet är väldigt stor. Holländarna ockuperade ön 1636 och tog då över styret efter spanjorerna som lagt beslag på den 1531. Sedan dess har ön tillhört Nederländerna – förutom en kort sejour av brittiskt styre under tidigt 1800-tal. Det nederländska arvet är väldigt tydligt på ön, dels via språket – ön har två officiella språk, holländska och papiamento, men även i stor utsträckning i arkitekturen.

I huvudstaden Oranjestads stadskärna finns många exempel på byggnader som snuddar på Disneylandlika karikatyrer på Amsterdams kanalhus i bjärta färger och generös utsmyckning. Oranjestad är inte stor men för den som vill sprätta pengar i väl­konditionerade lyxbutiker som Gucci, Cartier och Ermenegildo Zegna är alternativen många.

Ett annat shoppingtips är att besöka Korteweg som är en satsning där lokala konstnärer har gått samman för att sälja sina målningar och annat hantverk.

Aruba är inte för alla, det ska sägas direkt. Är du typen som älskar djupa djungler och utmanande, tropisk terräng bör du söka dig till en annan ö. Men är det sol, bad, god mat och aktiviteter du är ute efter har du kommit rätt. Särskilt aktiviteter som gör dig mer välmående satsar ön stort på och på senare tid har Aruba blivit något av en vallfärdsplats för chica yogies, stilsäkra fitnessprofiler och så helt vanliga motionärer förstås. Trenden är särskilt stor bland oss svenskar och en starkt bidragande faktor är svenska yogaikonen Rachel Brathen, mer känd som Yoga Girl.

Hon är numera bosatt på Aruba och när vi kommer på besök är hon och hennes team i full gång med att vidga wellnessimperiet med öns allra första yogacenter.

– Vi håller på att bygga om och renovera lokalen. Förhoppningsvis kommer vi att kunna öppna nu i november eller december. Förutom öns första yogacenter kommer vi även att ha ett holistiskt kafé och restaurang samt en butik med fina saker och kläder. Det är redan väldigt många från Sverige som kommer till Aruba på yogaresor och vi ser fram emot att kunna välkomna ännu fler, säger Rachel Brathen.

►LÄS MER: Personlighet och puls i Porto

Att prata är inte det enda jag gör med Rachel, jag deltar även i en av hennes specialklasser – sup-yoga, där man utför poserna balanserandes på en flytande bräda. Initialt ännu svårare än det låter om ni frågar mig, men efter en stund känner jag mig faktiskt oväntat bekväm på det flytande underlaget.

Just det här passet hålls på Flamingo Beach på Renaissance Island – den privata ö som tillhör hotellet med samma namn. Här strosar sex flitigt fotograferade flamingor omkring i vattenbrynet och sneglar ointresserat på oss.

Om man bildgooglar Aruba är det lätt att tro att flamingon är en vanlig fågel på ön, men faktum är att den egentligen inte finns här.

De sex exemplaren som bor på den här lilla privata stranden är planterade där av hotellet som en fin utsmyckning. De är garanterat öns flitigaste arbetande fotomodeller, men de verkar inte direkt lida av sin tillvaro. Tvärtom verkar livet som inflyttad flamingo på en paradisstrand ganska behagligt. Även om de får ställa upp på en och annan bild – samt ett tvångsäktenskap.

– Förra året höll vi bröllop för två av dem på stranden, berättar Zugheila Lindeborg, pr-ansvarig på hotellet. Det var en uppmärksammad del i en satsning på bröllopsresor. Vi vet väl inte om de är kära direkt, men de verkar trivas tillsammans.

►LÄS MER: Parisbons sju bästa tips: Här är stadens pärlor

Efter en stärkande tid på Aruba reser jag hem med ny energi i både kropp och själ. Jag hamnar återigen bredvid en aruban på planet över Atlanten som försäkrar sig om att jag har haft en ypperlig vistelse på ön.

– Visste du förresten att Aruba har världens näst renaste vatten?

– Jo, det har jag fått lära mig. Men jag undrar en sak, säger jag. Var finns världens renaste vatten då?

Då skrattar min stolsgranne gott och rycker på axlarna.

– Vad spelar det för roll?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om resor