Thaibåten, Hammarbyslussen, Södermalm.
Thaibåten, Hammarbyslussen, Södermalm.

Metro guidar till stans bästa bryggplatser

FLYT, Gamla Stan.

STRANDBRYGGAN, Djurgårdsbron, Östermalm.

MS GERDA, Norr Mälarstrand, Kungsholmen.

Dags att njuta.

Sommaren är på starkt intåg och stan är full av vatten. Utnyttja det! Metro har kollat in stadsdelarnas bästa uteserveringar som inte bara ligger nära vattnet – utan på.

MS GERDA, Norr Mälarstrand, Kungsholmen:
Stilig restaurangbåt med kontinental atmosfär. Består av lounge, bar, ala carte och numera en stor nybyggd brygga med tillhörande skaldjurkock. Oemåtståndligt drinkställe när solen skiner och när molnen hopar sig finns tak att söka skydd under.
Gästerna består av en bättre klädd mix.
Varför: För att du kan ta din egen båt hit och lägga till vid någon av den nyöppnade skaldjursbryggans tolv båtplatser. Beställ in en skaldjurplatå, vit vin och njut av alla förbipasserande båtar och Västerbrons siluett.
Varför inte: Samma båttrafik kan lura den sjökänslige att den druckit ett glas vin för mycket. Det gungar här emellanåt.

THAIBÅTEN, Hammarbyslussen, Södermalm:
När du tröttnat på den svenska sommaren kan du åka till Thailand i stället. Det är ju bara att ta en kort promenad från tunnelbanan i Skanstull. På låtsas men vad gör det – för en kväll känns det faktiskt som att man besöker Sydostasien. Restaurang med fullständiga rättigheter. Blandade gäster.
Varför: För att du när solen gassar kan ockupera en solstol på båtens sandstrand. Väl där beställer du en Singha, tar fram mobilen och avbokar Thailandsresan.
Varför inte: Hammarbysidans siluett med industriskorstenar och annat är inte vacker. Dessutom något störande trafik från broarna.

STRANDBRYGGAN, Djurgårdsbron, Östermalm:
Bytte namn från Tvillingarna till Strandbryggan förra året. En snygg krog med skärgårdskänsla och detaljer hämtade från båtlivet. En känsla av att man befinner sig i Vaxholm infinner sig. Och precis som sig bör går det även att hyra båtar här.
Ala carten öppnar den 16 maj. Välklädda gäster.
Varför: Lugnt ställe utan skvalp. Perfekt efter en långpromenad på Djurgården. Dessutom ett utmärkt ställe att spana på förbipasserande och kändisar.
Varför inte: Har du svårt för stekare i klubblazer som diskuterar sommaren i Troppan - ta med hörselproppar.

FLYT, Slussen, Gamla Stan:
En klassiker som sjönk men flöt upp igen. Allt är som vanlig förutom en större markis. Fullständiga rättigheter och kök men Flyt kanske är mer än något annat ett ölhak att hänga på efter jobbet. Medelåldern något högre och gästerna består av allt från blåklädda snickare till kostymklädda herrar med kontor i Gamla Stan.
Varför: Båtar som väntar på att slussa ut i skärgården. Finns det något somrigare att vila ögonen på?
Varför inte: Trångt och stimmigt. Räkna med en ståplats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset