Den regniga sommaren kan få ett ännu sämre slut. Bristen på sol kan innebära ett sämre immunförsvar – och en höst i sjuksängen. – En dålig sommar ger ett dåligt utgångsläge, säger överläkaren Mats Humble.

Gustav Hugosson
Solbrist – då går det utför med hälsan

Efter ”sommarlovet” har Lucas, 2, varit på förskolan i två veckor men har redan hunnit vara sjuk. – Han har varit hemma fyra dagar, säger Lucas pappa Alexander. Här tillsammans med Lucas syster Andrea. 

Hösttider brukar vara synonymt med förkylningar. Men enligt Mats Humble, överläkare på den psykiatriska kliniken vid Örebros universitetssjukhus, kan vi gå en extra tuff höst till mötes. Syndabocken är den dåliga sommaren. 

– Det finns starka teorier på att brist på D-vitamin, som man får av sol, påverkar immunförsvaret negativt. Den man lagrar under sommaren kan räcka upp till mellan tre och fyra
månader om det är en bra sommar, därefter brukar infektionerna komma. 

För den som varit hemma i sommar kan den perioden alltså, enligt Mats Humble, komma mycket tidigare. 

– Vi vet att nivåerna kommer att vara lägre under hösten i år och det är därför rimligt att vi skulle kunna få fler infektioner redan då. 

Men även om det är omöjligt att ta igen en sommar menar Humble att det fortfarande inte är kört. Kroppen kan fortfarande lagra D-vitamin. 

– Ja, om det är soligt kan man ta sig ut vid lunchtid fram tills mitten på september ungefär, men sedan är det kört.

Ett ovanligt sjukt år för barn

Våra barn har haft det sjukaste året hittills på åtta år. Det visar Försäkringskassans statistik över den tillfälliga föräldrapenningen för vård av barn (VAB). Och enligt analytikern Niklas Löfgren kan vi vänta oss ännu mer.  

– Det är nu säsongen för barnsjukdomar, virus och influensor börjar. Barnen vistas tillsammans på mindre ytor och det är precis så de sprids, säger han. 

Den ökande mängden av VAB-dagar beror, enligt Niklas, delvis på större barnkullar och en tuff influensa som härjade i vintras. Men enligt statistik från SKL har även de vuxna haft ett sjukt år. I storstadslänen har antalet sjukskrivningar ökat mellan 16 och 17 procent under den första halvan. 

– Ungefär 60 procent har troligtvis sjukskrivits på grund av att de tidigare varit utförsäkrade. I de övriga 40 procenten har vi ingen aning om vad det beror på, säger Cecilia Unge, handläggare på SKL. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset