Solar Impulse 2 piloterna Bertrand Piccard och Andre Borschberg.
Solar Impulse 2 piloterna Bertrand Piccard och Andre Borschberg.

På fredagen landade det soldrivna flygplanet Solar Impulse 2 på Hawaii. Då hade det varit ute på en rekordlång femdagars flygtur över Stilla havet från Japan.

Piloten Andre Borschberg landade med sitt ensitsiga flygplan på en liten flygplats utanför Honolulu efter att ha flugit nonstop i 118 timmar vilket är nytt världsrekord. Det tidigare rekordet låg på 76 timmar och sattes 2006. Vingarna på det soldrivna planet är utrustade med 17 000 solceller som driver propellrarna och laddar batterier. Under natten drevs planet med lagrad energi, skriver NBC.

Rutten över Stilla havet var den mest riskfyllda i planets res runt globen eftersom det inte fanns någonstans att landa i fall av en nödsituation. Piloten Andre Borschberg var mycket nöjd med den historiska bedriften, inte minst för framsteget det bevisar inom förnyelsebar energi.

Jorden runt med kraft från solen

– Ingen kan nu säga att förnyelsebara energikällor inte kan göra det omöjliga, sa han.

Den mest utmanande delen av resan var att bestämma när de skulle börja den.

– Du vet inte om det är genomförbart. Du vet inte om det är möjligt. Du vet inte om du kommer att förlora planet. Planer väger ungefär lika mycket som en minivan och är konstruerat i kolfiber. Det har en föredragen flyghastighet på 45 kilometer i timmen men kan dubblera det under dagen när solen är som starkast.

Projektet med Solar Impulse 2 började 2002 och beräknas ha kostat 100 miljoner dollar, eller 845 miljoner kronor. Det ska belysa betydelsen för förnyelsebara energikällor och innovationsrikedom. Än så länge är soldrivna flygplan inte kommersiellt gångbara, med tanke på den långsamma flyghastigheten, och begränsningar från väder och vikt.

Ett ton kokain på kraschat plan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset