När barnen skulle till skolan låg ett grishuvud i trädgården. "Det har ett politiskt budskap.", säger Soledad Ramirez Johansson.
När barnen skulle till skolan låg ett grishuvud i trädgården. "Det har ett politiskt budskap.", säger Soledad Ramirez Johansson.

I Soledad Ramirez Johansson sommarhus bor två familjer som flytt Irak. När de vaknade i tisdags och kom de ut i trädgården möttes de av ett grishuvud på trädgården. – De har levt i ständigt hot och nu möts de av detta, det är så upprörande, säger Soledad.

Soledad Ramirez Johansson och hennes man låter två familjer som flytt från Irak bo hos dem i sin sommarstuga i Tjörn, norr om Göteborg.

– De är gäster i mitt hus och under de åtta månader de bott här har de varit helt fantastiska och det har inte varit några andra problem, säger Soledad Ramirez Johansson.

Men i tisdags, när barnen skulle till skolan och de äldre barenen till sina jobb ålderdomshem hittade de ett grishuvud i trädgården, vilket Soledad själv skrivit om i en insändare i Göteborgs-Posten och Aftonbladet uppmärksammat.

Barnen, varav den yngsta är åtta år gammal, vågade inte gå till skolan efter händelsen och Soledad Ramirez Johansson är upprörd över vad som hänt.

– Jag fattar inte hur de skulle vara störande för någon. De är underbara personer men nu är de rädda, de kommer från Bagdad och har blivit bombade och levt under ständigt hot och sen kommer de hit och så händer det här.

För Soledad är budskapet med grishuvudet tydligt.

– Det är för att de är muslimer, det är så fascister agerar. De som gör det har ett politiskt budskap, säger hon.

►LÄS MER: Expert om fördomar om islam: Folk är ganska faktaresistenta

Soledad är själv flykting. Hon kommer från Chile och har levt som flykting i Argentina innan hon kom till Sverige. Hon vet vad det innebär att vara rädd, att fly och börja om.

– Jag har bott här länge men nu är jag på ruta ett igen, för nu är jag också rädd. Ska de kasta en bomb nästa gång eller vad ska de göra? Det är så upprörande.

Händelsen polisanmäldes och rubriceras som ofredande mot grupp, men enligt Aftonbladet är fallet nedlagt då polisen säger att de inte har något att gå på. Men att uppmärksamma händelsen tycker Soledad Ramirez Johansson är viktigt.

– Vi som har möjlighet att prata ska inte hålla tyst. Man ska prata när det händer. Ju mer man säger om detta desto bättre, säger hon.

►LÄS MER: Bybor hotar med grisfarm – för att slippa muslimer

►LÄS MER: De läser upp "Koranverser" – folk i chock när det visar sig vara Bibeln

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott