Nödslakt kan få långtgående konsekvenser, enligt Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.
Nödslakt kan få långtgående konsekvenser, enligt Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.

Foderbristen har slagit hårt mot lantbrukare på Gotland. Kommer det inte ordentligt med regn kan de tvingas till nödslakt något som i sin tur skulle kunna leda till köttbrist om ett par år.

Omkring 120 personer samlades på ett krismöte som LRF arrangerade på Gotland i tisdags. Anledningen var den torra våren och försommaren som har lett till sämre skörd och oro bland medlemmarna. Nu är det dessutom brist på foder i hela landet enligt Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.

– Det är många som är oroliga, man vet inte om det kommer regn eller inte, säger hon.

LÄS MER: Torgny tvingas nödslakta kor – för att det slängs burkar i naturen

Även förra året var skörden mindre än normalt och många tvingades slakta sina djur på grund av foderbristen. I år kan läget bli ännu värre.

För att situationen ska förbättras krävs i alla fall 100 millimeter regn över en längre period.

– Det kan bli väldigt, väldigt illa om det inte kommer mer regn. Men kommer det regn i ett par veckor gör det att vi åtminstone kan återhämta gräsproduktionen och få foder, säger Anna Törnfelt.

Om lantbrukarna tvingas slakta djuren kan det få långtgående konsekvenser.

– Om vi slaktar ut de här djuren kommer vi att få brist på svenskt kött om två år för det kommer inte finnas hondjur som föder fram nya, säger Anna Törnfelt.

Dessutom skulle färre djur innebära att de marker där de betar inte skulle nyttjas. Då riskerar lantbrukarna att bli återbetalningsskyldiga för de betesbidrag de fått från EU.

LÄS MER: Därför ska du bry dig om vattenbristen

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset