Singel, solo, själv. De ensamboende i landet blir allt fler och allra vanligast är de i Filipstad och Åsele, där de står för över 45 procent av hushållen. Men i storstäderna är ”självhushållen” nästan lika många, visar siffror från SCB.

All Over Press

Medan kvinnorna flyttar för att plugga stannar männen kvar. Det är en förklaring till att värmländska Filipstad har så många ensamboende, skriver tidningen Dagens Samhälle. Två av tre 20-åringar i kommunen är män.

– Det är väl en trend som finns i små samhällen överhuvudtaget, att tjejerna drar iväg tidigare. Det ser man ju på intaget till högskolorna också, det är betydligt fler tjejer som läser vidare. Det är tyvärr ännu mer uttalat på små orter, säger Per Gruvberger (s), kommunalråd i Filipstad, till Metro.

Kommunen har dessutom en hög andel personer över 80 år. Folk dör helt enkelt ifrån varandra, vilket gör att det även blir många ensamhushåll i de äldre åldersgrupperna.

Man skulle kunna tänka sig att många singlar skulle leda till ett livligt restaurang- och nöjesliv, men icke. Filipstad är ingen krogmetropol.

– Nej. Visst finns det restauranger, men det kan jag inte skryta med. Tyvärr, det vore kul.

Åsele i Västerbotten delar titeln som singeltätast med 45,1 procent ensamhushåll, följt av Ljusnarsberg, Solna och Dorotea.

Stockholm hamnar på åttonde plats med 43,3 procent ensamhushåll och Göteborg och Malmö är inte långt efter med 42,6 respektive 41,6 procent.

Lägst andel enmanshushåll har Habo i Jönköpings län med 22,4 procent. En tänkbar orsak är att den höga religiositeten i området leder till få skilsmässor. Men det finns ytterligare en förklaring.

– Personer som separerar har väldigt svårt att få tag i lägenhet här. I stället flyttar de till Jönköping, säger kommunchefen Jan-Åke Johansson till Dagens Samhälle.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset