Ett dopp med havsutsikt i Abama, en glamourös golf- och spaanläggning, som har det mesta av det bästa, inklusive en stjärna in Michelinguiden.
 Ett dopp med havsutsikt i Abama, en glamourös golf- och spaanläggning, som har det mesta av det bästa, inklusive en stjärna in Michelinguiden.

Även i december lever den kanariska ön Teneriffa verkligen upp till epitetet ”den eviga vårens ö”. Men även på denna sol- och badsäkra plats finns en hel del jul- och nyårsstämning. RES Micha van Dinther guidar till en fröjdefull jul i solen.

Abama breder ut sig som en hel by på sluttningen.

Handbroderade dukar vackra och användbara  souvenirer.

Santa Cruz i juleskrud.

San Roque – en oas av lugn.

Teides vulkanlandskap måste upplevas.

 Haute cuisine 

vid motorvägen
Lucas Maes. Det sägs att de bästa haken finns en bit bortanför de vanliga turiststråken. Så även på Teneriffa. Lucas Maes ligger utmed motorvägen TF5och är den typ av ställe man lätt skulle kunna missa. Den skrynkliga minipotatisspecialiteten papas arrugadas i all ära – ibland är det gott med lite haute cuisine baserad på säsongens råvaror. Lucas Maes har även fått utmärkelse som innehavare av Kanarieöarnas bästa vinlista.
53 Barranco de la Arena, 
La Orotava
www.lucasmaes-restaurante.com
 
Resort med 
extra allt
Abama. Likt en liten avskild by breder Abama Golf & Spa Resorts korallröda struktur ut sig mellan bananplantagen med alla restauranger, villor, hotellrum, golfbanor och andra sport- och spaanläggningar. Abama är Teneriffas kanske mesta hotell om man är ute efter glamour, ompyssling och gourmetmat. Restaurang M.B – av mästerkocken Martín Berasategui – har öns enda Michelinstjärna. Under julen kommer hotellets jul-tomte och lämnar paket på rummen. 
Carretera General TF-47, 
Guía de Isora
www.abamahotelresort.com
 
Boutiquehotell
som står sig
San Roque. Innanför träportarna till boutiquehotellet San Roque blir de flesta knäsvaga – en oas av lugn, en konstsamling som heter duga, ett kök som trollar fram himmelska rätter, en pool som till och med får badkrukor att sukta, samt individuellt inredda rum och sviter. Behöver vi säga mer? San Roque var Teneriffas första boutiquehotell, och står sig än. Hit återvänder jag med all säkerhet gång på gång.
Calle Esteban de Ponte 32, Garachico
www.hotelsanroque.com
 
Surrealism 
på hög nivå
Parque Nacional del Teide. Hela Teneriffa kretsar kring vulkanen Teide, både bokstavligt och bildligt. Har man inget större behov att lyfta sig från handduken på stranden, så är Teide ändå det undantag man får göra. Den vilande vulkanen är 3 817 meter hög och omges av ett magiskt, surrealistiskt och alldeles, alldeles underbart landskap. Så unikt att det förekommit i en och annan Hollywoodrulle. Nu senast ”Clash of the Titans”, som snart börjar filma sin uppföljare här. 
Calle Emilio Calzadilla 5,
Teide
 
Mindre mästerverk
av Calatrava
Auditorio de Tenerife Adán Martín. På väg ut ur huvudstaden Santa Cruz ligger detta spektakulära bygge som påminner om en småskaligare variant av operahuset i Sydney. Byggnaden, som ritats av Santiago Calatrava, är en av de mest kända moderna byggnaderna i Spanien och huserar Teneriffas symfoniorkester. Den 25 december ger orkestern sin årliga, kostnadsfria julkonsert. Läs mer om det på www.ost.es
Avenida de la Constitución 1, Santa Cruz
www.auditoriodetenerife.com
 
Utsikt över
Orotravadalen 
Mirador de Humboldt.  Innan man tar sig an La Orotava-dalen med full kraft, kan man ta in hela härligheten från utsiktsplatsen Mirador de Humboldt, belägen utmed TF-21. Det sköna fiket här serverar grymt kaffe, och lokalen under håller på att omvandlas till finkrog.
TF-21, La Orotava
 
Tullhus
med godsaker
Casa de la Aduana. Precis intill hamninloppet i öns näst största stad Puerto de la Cruz, ligger det gamla tullhuset Casa de la Aduana. Huset, som uppfördes 1620, har under årets lopp använts till många skilda saker – i dag delas villan av turistbyrån och en rad butiker med kvalitativa souvenirer och gourmetprodukter. Jag gillar särskilt sötsakerna från Pastelería Díaz (prova crema de leche con gofio) och El Lomo-vinerna.
Plaza Europa, Puerto de la Cruz
 
Balkonger som måste ses
La Casa de los 
Balcones. Somliga skulle kanske se La Casa de los Balcones som något av en turistfälla. Inte vi. Är man i La Orotava så är ett besök här ett måste. Om inte för alla souvenirer så för de fem träbalkongerna och den frodiga pation. La Casa de los Balcones byggdes 1632. Missa inte de vackra, handbroderade dukarna med motiv av bland annat julstjärnor.
Calle San Francisco 4, 
La Orotava
www.casa-balcones.com
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset