Solkrämen invaggar oss i en falsk trygghet som gör att vi exponerar oss mer för solen. 
Solkrämen invaggar oss i en falsk trygghet som gör att vi exponerar oss mer för solen. 

Trodde du att solkräm var ett hundraprocentigt skydd? Då har du fel. Även om du smörjer in dig en hel dag med hög solskyddsfaktor utan att bränna dig skyddar det inte mot den farligaste formen av hudcancer – malignt melanom.

Satsar på solskyddsfaktor 50 när du lägger dig på stranden – för att undvika hudcancer – bör du tänka om. Du slipper antagligen bli röd och bränna dig, men solkrämen skyddar inte från alla skadliga strålar. Enligt hudläkaren Birgitta Mellström så luras många av solkrämernas skyddande effekt. Vissa studier visar nämligen att de som använder mycket solkräm löper större risk att drabbas av malignt melanom.

– Det är inte för att solkrämen är farlig, men den skyddar inte så bra från de djupa UVA-strålarna som ger upphov till malignt melanom, bara mot UVB, den strålning som gör oss röda. Så bara för att du går runt en hel dag med stark solskyddsfaktor och inte blir bränd betyder det inte att du går säker, säger hon.

►Här är ställena vi oftast får hudcancer

Solkrämen invaggar oss därför i en falsk trygghet som gör att vi exponerar oss mer för solen. Att använda solskydd över stora delar av kroppen varje dag, hela sommaren är något Birgitta Mellström   avråder från. Inte bara för att mer tid i solen ökar risken för hudcancer, utan också för att solkrämerna innehåller kemikalier.

– Det är en mängd ämnen som vi smörjer in kroppen med. Vi vet inte vad det får för effekt på oss under en 20-40 års period, säger hon.

Gamla hederliga skydd som solhatt och täckande kläder är det enda som egentligen skyddar mot hudcancer, menar hon.

►Ny forskning: Herpes botar hudcancer

Men trots att solkrämerna innehåller en del kemikalier, så är de inte särskilt vanligt att människor får besvär av dem, menar Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.

– Vi har väldigt få inrapporterade fall. De som reagerar har råkat ut för olika former av kontaktallergier, ofta har det handlat om att man har reagerat på något aktivt ämne i solskyddet, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset