Metros krogskribent har ätit på Bar Centro.

Bar Centro 

Betyg: 5
Menypriser               

Mellanrätter 65-120 kronor.

Varmrätter 160-180 kronor.

Undvik

Finns inte mycket att undvika om jag ska vara ärlig.

Vegetariska alternativ

Finns många, många.

Missa inte

Mest nutida atmosfären i stan.

Öppet:

Mån-fre 17-sent.

Oj, vad ett år går snabbt! Det var nämligen nästan på pricken ett år sedan som stans hippaste etablissemang, Bar Centro, öppnade sina restaurangportar vid NK-huset i det ikoniska kaféets, med samma namn, lokaler. Metro gick dit som första recensent och utdelade högsta betyg. Och det är nu på sin plats för ett bokslut – hur har restaurangen fungerat och utvecklats på ett år? Och framför allt, är den fortfarande värd högsta betyg?

Den 7 augusti öppnade Bar Centro´s restaurang. Krogen kom att bli startskottet för den moderna bistron i Göteborg med fokus på råvaror och naturvin. Enkom. Inga kompromisser. Initiativtagarna David Lilja Lundin och Tomas Reivinger visste exakt vad de ville göra och genomförde det. Det fanns ingen ängslan att försöka attrahera en bred bas med olika alternativ. Inga fingrar i luften för att se vart vinden svepte i för riktning – det var, hur sagolikt det än låter, David och Tomas som styrde vinden. Deras lilla restaurang kom att påverka hela Göteborg.

Deras kunskaper och färdigheter blir bara bättre och bättre. Kniven de satte i det gastronomiska bordet sitter idag än djupare. Som en fyr för övriga krögare och sommelierer att lotsas av och för övriga staden att vara stolta över.

Vid mitt senaste besök åt jag något så enkelt som morötter. Väl utvalda, bakade morötter. Så till den milda graden perfekta i tuggmotstånd, textur och saftighet att den lätt skulle kunna serveras på vilken trestjärnig krog som helst. Tro mig, jag har besökt dem flesta.

Även en råbiff lyfter till oanade höjder. Tomas förmåga att lyfta till synes enkla rätter till stor konst imponerar oerhört på mig. Det finns en självklarhet i köket och ett självförtroende som jag dras mot. På den andra sidan spektrat hittar vi David Lilja Lundin, mannen som förkroppsligar den moderna sommelieren. Jag vet inte ens om han har gått en sommelierutbildning. Troligtvis inte, varför han är så utsökt i sin yrkesroll. Att para viner med mat och vinpaket är så hopplöst ute och saknar bärkraft i alla rationella sammanhang. Sommelierens uppgift har förändrats. Alla hänger inte med. David är en förebild och ledstjärna. Med väl utvalda viner, ja, naturliga naturligtvis, (om mat ska vara ren varför inte vinet?) guidar han till en i Göteborg unik vinupplevelse.

Tillsammans blir denna dynamiska duo tåget som stakar ut framtiden. De har redan under det gångna året påverkat och fört fram restaurangkulturen i Göteborg till en internationell standard. Vad som blir nästa steg vet bara de själva. Det enda jag är säker på är att jag och hundratals andra mat- och vinintresserade i stan kommer att följa varje steg de tar även under kommande år.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset