Feriearbeten är en satsning viktigare än många tror, skriver Tanvir Mansur, som besökt 127-festivalen i södra Stockholm. 

Medan veckorna blir kallare återgår nu många till vardagen medan sensommarens sista vindar blåser. Den här sommaren har inte bara varit väldigt varm, den har också gjort det möjligt för många unga att sommarjobba för första gången. Feriearbeten är en satsning viktigare än många tror. För mig gav det nya erfarenheter och värdefulla kunskaper inför framtiden. Dessutom ger det unga en möjlighet att lära känna lokalområdet bättre.

För fem år sen startades 127-festivalen, en sexveckorsfestival i Skärholmsområdet, i södra Stockholm. Ett initiativ som inte hade kunnat genomföras utan sommarjobbare. De kommer från Skärholmen, Bredäng, Sätra och Vårberg. Jag besökte festivalen en vecka i somras. Solen stod högt i himlen och hiphopmusiken ekade långt förbi tunnelbanestationen. Aseffa Hailu, en av grundarna, förklarade att han kände ett behov av en mötesplats för unga under sommaren, där de kunde pröva på att spela basket och delta i olika kulturaktiviteter. När barn från fattiga familjer kommer till skolan efter lovet har de kanske inga spännande utlandsäventyr att berätta om.

– Men nu hör jag barn som skryter om att de fick lyssna på Ison och Fille, delta i ansiktsmålning och tävla i någon turnering, berättade Aseffa.

Det är ungdomarna som själva bestämmer utformningen på festivalen. Basketturneringar, dansuppvisningar och teaterföreställningar. Stockholms stad betalar för 120 ungdomar som sommarjobbar på festivalen, och många vill fortsätta med festivalen även efter att sommarjobbet är slut. Det unika med 127-festivalen är att de har skapat en sån stark samverkan mellan kommunen och civilsamhället. Allt från den lokala scoutkåren till jiu-jitsuklubbar från stan var på plats. Socialtjänstens fältassisenter har dessutom fått arbeta med evenemanget och därmed fått en bättre kontakt med unga i området.

Sommarjobbarna som sprang runt med tältpinnar och högtalare älskar festivalen. Det märktes att evenemanget var viktigt för dem. Det är deras festival. Det är deras område. Ungdomarnas festival har skapat en starkare gemenskap i 127-området i Stockholm. Polisen har även meddelat att under festivalperioden brukar vandalism och skadegörelse i området minska drastiskt.

Sommarjobb kan göra så mycket för lokalområdet, och det är hög tid att kommunerna inser det inför nästa år. I Botkyrka har kommunen infört en sommarjobbsgaranti. Alla ungdomar som ansökte fick ett arbete under lovet. En sådan satsning kostar, men på sikt sparas pengarna in då ungdomarna får erfarenheter och en bättre väg in till arbetslivet. Runt om i våra städer tömmer de våra papperskorgar, planterar nya blommor och lär sig ta hand om de äldre invånarna. Tack, sommarjobbare, för att ni finns och för allt ni gör!


+ Att valrörelsen i Sverige är igång på riktigt nu.

– Det talas om ett stundande folkmord i norra Irak nu. Yazidier, assyrier, kurder och andra minoriteter är på flykt. Omvärlden har ett ansvar att agera.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset