För Signe Björnholdt Böll, som läst till rymdingenjör, gav sommarjobbet en fast tjänst. Och även för den som inte får den möjligheten kan sommarjobbet ge chans till värdefull erfarenhet. Rektyrerare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba.

Gustav Gräll
– Jag lär mig massor. Det kommer jag att nytta av om jag sedan vill gå tillbaka till mitt ”riktiga” område, säger Signe Björnholdt Böll vars sommarvikariat blev en fast tjänst.

I mars, april börjar arbets­givare se över sina rekryteringsbehov inför sommaren, då den ordinarie personalen går på semester. Jens Nordquist, operativ chef på rekryteringsföretaget Academic Work, har redan märkt en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba, särskilt inom ekonomi, administration och kundtjänst.

►LÄS MER: Här är pluggen som leder till jobb

– Det är ett stort sug efter studenter, som är en väl­utbildad grupp och som kan komma in och bidra med nyckelkompets. Den här sommaren ser vi en efter­frågan som är någonstans kring 30 procent högre än förra året.

För Signe Björnholdt Böll, som har läst till rymdingenjör på KTH, ledde sommarjobbet in på lite oväntade vägar. Från att ha jobbat på Rymdbolaget (som äger raketuppskjutningsbasen Esrange i Kiruna) har hon nu landat i ett lite mer ”jordnära” jobb, på Teracom – som äger och driver det svenska marknätet för radio och tv.  

►LÄS MER: Krogbranschen: Det behövs fler YH-utbildningar

– Teracom tog emot felanmälningar åt Rymdbolaget. Det är inte helt inom mitt område, men jag tyckte att det verkade intressant.

Efter sommarjobbet på Teracom blev hon kvar och jobbade några kvällar i     veckan parallellt med studierna. När hon sedan blev erbjuden att vara med och starta en helt ny avdelning inom teknisk support blev det svårt att tacka nej. 

– Jag har några tentor kvar, men det jättekul att vara med från början och jag lär mig massor. Det kommer jag att ha nytta av om jag sedan vill gå tillbaka till mitt ”riktiga” område. 

►LÄS MER: Praktik utomlands ska öka toleransen

Även om sommarjobbet inte leder till fast jobb alla gånger, är det en klar konkurrensfördel efter studierna, enligt Jens Nordquist.

– Arbetsgivare värde­sätter arbetslivserfarenhet otrolig högt. Man får ofta ta ett ganska stort ansvar på sommaren när inte ordinarie personal är inne och utvecklar egenskaper hos sig själv. Man kan också lära sig uppgifter och system, vilket ger en fördel när man sedan söker jobb. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset