Det finns många goda viner från Portugal att njuta av.
Det finns många goda viner från Portugal att njuta av.

På lördag riktas hela världens blickar mot Portugal och finalen i Eurovision Song Contest. Många känner till portvin men landet har så många fler intressanta viner att erbjuda.

Grönt vin

2015 Vidigal, Vinho Verde, Portugal, nr 2645, 69 kr, 750 ml, 9,5 % alkohol

Vinho Verde är ett vin som kommer från nordvästra delen av Portugal där det både är svalt och regnigt vilket ger druvor med hög syra och låg sockerhalt. Vinet är lätt och ganska neutralt i doft och smak med frisk syra. Gillar du att göra en dagens eller spritzer är det här ett bra vin att ha som grund. Vinho Verde betyder grönt vin som står för att detta är viner som ska drickas unga, även om de vita vinerna faktiskt kan ha en lätt grön ton.

LÄS MER: 6 drycker som passar veganen

 

Perfekt kombo till skaldjur

2017 Alvarinho Contacto, Minho, Portugal, nr 6707, 119 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Även druvan Alvarinho som heter Albarino i Spanien ger lätta och friska viner men med betydligt mer aromatisk och fruktig karaktär än den nordliga grannen Vinho Verde. Det här är ett utmärkt skaldjursvin som med sina citrustoner och mineralitet passar till ostron, räkor, hummer och krabba. Skaldjur har en naturlig sötma som matchar fint med frukten i vinet. Sippa på det under finalen och njut av tilltugg med skaldjur så känns det som att du är i Portugal.

 

För den kräsne

2014 Campolargo, Beira, Portugal, nr 92103, 299 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Även Beira ligger i den norra delen av Portugal. Just det här vinet är gjort på en druva som heter Cercial och som enligt producenten själv är svårt att odla. De gör cirka 2000 flaskor av det här vita vinet som har en frisk och fyllig karaktär. Vinet jäser och lagras på gamla ekfat som inte påverkar smaken särskilt mycket men ändå tillåter det som kallas för mikrooxidation under tiden för jäsning och lagring som ger vinet en mer öppen karaktär.

 

Delikat dessertvin

2012 Alambre, Moscatel de Setúbal, Portugal, nr 8117, 69 kr, 375 ml, 17,5 % alkohol

Till kvällens dessert, som gärna få innehålla nötter eller kola och choklad måste ni smaka detta delikata dessertvin som är en klassiker från Portugal. Smaken är knäckig och full av apelsin och torkade stenfrukter. Det är likt ett portvin ett vin med tillsatt sprit vilket höjer alkoholen och avstannar jäsningen så att det blir socker kvar i musten. Servera vinet ordentligt kylt i små glas, om det är för varmt kan det uppfattas som jolmigt.

 

Balanserat rött

2015 Autocarro No 57, Península de Setúbal, Portugal, nr 92191, 139 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Strax söder som Lissbon ligger området som framför allt förknippas med det söta vinet Moscatel. Härifrån kommer en ny våg av röda viner som inte är fullt så tanninrika och strama som många andra röda portugiser utan har en elegant och balanserad struktur men inslag av röda frukter och bär ihop med svarta vinbär. Vinet består av tre druvor, en fransk och två lokala; Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional och Aragonez. Passar perfekt till grillkvällen.

 

Fruktigt rosé

Periquita Rosé, Portugal, nr 1931, 49 kr, 750 ml, alkoholfri

Periquita är förmodligen ett av de mest kända varumärken från Portugal i Sverige. Deras alkoholfria rosé är precis som andra alkoholfria viner. Lätta, fruktiga och något söta. Men vad är en kväll med Eurovision utan ett rosa vin? Så här års exploderar försäljningen av rosa viner. Tycker man att detta är aningen sött går det att använda som grund till en vindrink; tillsätt is, citron, sodavatten och färska hallon eller jordgubbar.

LÄS MER: 6 drycker som många glömmer bort

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset