När familjen skulle begrava sonen Ronny förra året så valde de att ha en rosa gravsten. Men nu måste stenen bort. ”Det känns för jäkligt”, säger mamma Annelie Sundlöf.

Privat

Ronnys favoritfärg var rosa och därför var valet av gravsten självklart för familjen. 

Det var i juni förra året som Ronny Johansson, 23, knivhöggs till döds av två män som senare dömdes till fängelse för dådet, vilket NWT var först med att rapportera om.

Ronny begravdes på Östra kyrkogården i Karlskoga. Eftersom hans favoritfärg var rosa var saken självklar för familjen – Ronnys urna och gravsten skulle vara rosa.

– Man tänker på Ronny när man ser stenen, berättar hans mamma Annelie Sundlöf för Metro.

Men någonstans gick det snett och redan efter några veckor kom bakslaget. Kyrkogårdsutskottet meddelade då att färgen på gravstenen inte följer reglementet och att den måste bort. De menar att ansökan som godkändes gällde en natursten med rosa text och inte någon rosa sten, skriver NWT.

Familjen menar däremot att de var tydliga med färgen på stenen när de hade kontakt med begravningsbyrån. Mamma Annelie fick veta att hon kunde överklaga till länsstyrelsen men i måndags kom en begäran från länsstyrelsen: den rosa stenen måste bort.

– Det känns för jäkligt. Senast den 31 oktober måste den bort. Men jag kommer inte ge upp, jag kommer kämpa så långt som möjligt.

Både NWT och Expressen har skrivit om familjens kamp för att få behålla stenen på graven.

– Responsen har varit ”låt stenen få ligga kvar för fan”. Jag tror att jag har läst en kommentar om att det ska vara lugnt och fridfullt när man kommer till kyrkogården och att det därför ska vara grått, men det är ingen annan som har klagat, säger Annelie.

Trots att ingen har klagat till familjen så står kyrkogårdsutskottet fast vid sitt beslut.

– Vi har tagit beslutet att gravstenen ska tas bort och jag vill inte svara på det enskilt. Vi kommer inte att göra något mer så länge ärendet pågår, säger Anders Ohlsson vid kyrkogårdsutskottet till NWT.

Familjen ska nu överklaga även länsstyrelsens beslut.

– Vi tittar inte på reglementet utan på ansökan och vad upplåtaren har beslutat och där ser vi att det inte stämmer överens, säger Sarah Bauer, jurist på länsstyrelsens rättsenhet, till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset