Sony ersätter inte tioåringens felköpta spel
Sony ersätter inte tioåringens felköpta spel

Tioåringen beställde av misstag ett tv-spel till sin storebrors Playstation. Men Sony vägrade avbryta köpet eller betala tillbaka pengarna.

Mohammed Abu Hashim fick plötsligt ett kvitto från Sony för spelet ”Sly Cooper: Thieves in Time”, trots att han inte kände igen titeln. Eftersom han inte använt sitt Playstation 3 på ett tag undrade han om det var någon av hans syskon som hade köpt spelet.
– Jag tänkte först att jag skulle kolla med min äldre bror, så jag hörde med honom. Men han hade inte spelat på länge. Då förstod jag att det måste vara min lillebror, säger Mohammed Abu Hashim till Metro.

Problemet är att hans lillebror bara är tio år gammal. Han hade lyckats beställa spelet av misstag via spelkonsolens digitala butik. Eftersom spelet inte hade lanserats ännu försökte Mohammed att stoppa köpet.
– Jag sa att jag ville avbryta beställningen men de vägrade. De sa att de inte tar bort bokningar och att det inte är svensk lag som gäller utan engelsk lag, säger han.

Enligt Konsumentverket är reglerna något svårtolkade för digitala produkter. Många av de konsumentskydd som finns fungerar inte på samma sätt.
– När det gäller digitala varor är konsumentskyddet inte så tydligt. Ingen av lagarna som finns tar hänsyn till digitala varor. För ångerrätten finns ingen tydligt praxis och digitala varor är nog den typ av varor som inte går att ångra. Det finns ingen möjlighet att skicka tillbaka dem, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har avgjort ett antal liknande ärenden med varierande resultat. I ett fall där en 15-åring skapat ett konto med sin mammas kontokort, och därefter köpt spel för 2 980 kronor, har ARN rekommenderat att Sony betalar tillbaka hela beloppet.

I ett annat fall har en 11-åring laddat hem spel som han trodde var gratis från sin pappas Playstation-konto till ett värde av 2 654 kronor. I det fallet gick ARN på Sonys sida och avslog begäran om återbetalning.

Hur ett ärende som det som rör Mohammeds bror skulle avgöras är inte självklart.
– Huvudregeln är att ett minderårigt barn inte kan ingå avtal själv. I det här fallet har en minderårig ingått ett avtal å sin brors vägnar. Man måste titta på om den äldre brodern har agerat så att den mindre brodern fått fullmakt att göra det. Om han registrerat ett konto och gett ett mindre barn tillgång till det, så är det i praktiken ganska svårt att avgöra, säger Cecilia Norlander på Konsumentverket.

Enligt Sony är förhandsbokade spel avbokningsbara fram till en viss tidpunkt. Dessutom menar de att butiken har flera inbyggda trösklar för att försvåra köp. Men de enskilda fallet vill de inte kommentera. 
– Sony Playstation vill självklart inte att köp ska gå att genomföra av misstag och man har av den anledningen ett flertal steg i ett köp som ska uppmärksamma konsumenten om att man genomför ett faktiskt köp, svarar Åsa Wilander, marknadschef på Nordisk film i ett mejl.

I fallet med Mohammed har situationen löst sig för tillfället. Det bankkort som var kopplat till kontot var gammalt och köpet blev därför inte godkänt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset