En kista med ett offer från bombningen bärs av sörjande.
En kista med ett offer från bombningen bärs av sörjande.

Domstolarna i stora delar av Pakistan stod tomma när jurister runt om i landet manifesterade mot våldet – dagen efter den självmordsattack som tog över 70 människors liv.Det är fortfarande oklart vilka som kan ligga bakom dådet.

Många rättegångar i Pakistan sattes på paus under tisdagen då jurister bojkottade en hel dags domstolsförhandlingar, i protest mot måndagens blodiga dåd i Quetta i Baluchistan. Skolor i provinsen höll också stängt, för att människor skulle få möjlighet att sörja.

Dödssiffran är nu uppe i 72 personer, enligt myndigheterna, medan antalet skadade är fler än hundra.

Många av de dödade arbetade i rättsväsendet. Attacken inträffade på sjukhuset Civil Hospital i sydvästra Quetta, där omkring 200 jurister och ett antal journalister hade samlats för att sörja den kände juristen Bilal Anwar Kasi, som skjutits ihjäl bara några timmar tidigare.

Vill se handling

De protesterande juristerna kräver nu att myndigheterna gör mer för att få stopp på våldet.

– Det här är inte bara en tid för sorg och beklagande, det är dags för konkreta åtgärder, säger Sheikh Asmuddin i Islamabad, till nyhetsbyrån AFP.

Två olika grupper har tagit på sig dådet: Jamaat-ul-Ahrar, en fraktion av talibanrörelsen i Pakistan, och Islamiska staten (IS). Det är inte ovanligt att denna typ av organisationer är snabba med att hävda att man genomfört terrordåd som inträffar i regionen, konstaterar Sten Widmalm, Pakistanexpert och professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Följer islamisters mönster

– IS, till exempel, tar ofta på sig dåd i Bangladesh som man uppenbarligen inte har kunnat genomföra. Man försöker helt enkelt hävda mer makt, inflytande och räckvidd än vad man har, säger han till TT.

Det har spekulerats i om det egentligen kan vara separatiströrelsen i Baluchistan som ligger bakom måndagens attack. Men genomförandet följer snarare mönstret för hur lokala extrema islamistgrupper tidigare agerat i Pakistan, menar Widmalm, som tillägger att det inte behöver röra sig om just Jamaat-ul-Ahrar.

– Det kan vara så att den grupp som genomfört detta kanske inte vill ta på sig ansvaret. Om de riktat in sig på advokater på grund av de många rättegångar som pågår så är de inte nödvändigtvis betjänta av att ta på sig skulden, säger han.

– Vad som ligger under ytan kommer vi nog inte att få veta på ett bra tag. Vi vet bara att det pågår ett i det närmaste inbördeskrig i Pakistan, med många konfliktdimensioner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset