I dag får tekniken inte användas, då den kränker den personliga integriteten.
I dag får tekniken inte användas, då den kränker den personliga integriteten.

SOS Alarm ser i dag inte exakt var du befinner dig när du ringer 112, något de vill ändra på. Men Post- och telestyrelsen avfärdar förslaget.

I dag använder sig bland annat Storbritannien, Finland och Island sig av ALM-teknik (Advanced Mobile Location), vilket gör att det går att se exakt var den som ringer ett nödsamtal befinner sig.

I Sverige kan man sedan 2017 skicka en webblänk till den som ringer 112 från en mobil, men som inte kan berätta exakt var den är. Personen får då klicka på länken och tillåta att positionsdata sänds.

LÄS MER: MSB kräver säkrare system efter falsklarm

49 procent av svenskarna tror att SOS Alarm kan se var du befinner dig när du ringer ett nödsamtal, rapporterar Dagens Nyheter. Detta stämmer inte då lagen säger att den typen av övervakning är ett intrång på den personliga integriteten.

– Det är otroligt frustrerande att vi inte kan använda oss av den. Särskilt eftersom tekniken redan finns och är så lättillgänglig, säger Björn Skoglund, teknik- och innehållsansvarig för 112-tjänsterna på SOS Alarm, till DN.

LÄS MER: Vart tredje SOS-samtal ett felsamtal

SOS Alarm har nu framfört en önskan om att få använda sig av ALM-tekniken, men Post- och telestyrelsen säger dock blankt nej, trots att 92 procent svarade ja på SOS Alarms fråga om de ansåg att det vore bra att SOS Alarm kunde se den exakta positionen ett samtal kommer i från.

– Vi trodde naivt nog att det bara var en formalitet när vi bad om att få sätta igång. Men vi fått definitivt nej från PTS. Det känns väldigt märkligt – vi skulle kunna rädda liv – men får inte göra det, säger Björn Skoglund, till DN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sos alarm