Uppgifter från SOS Alarm visade sig vara helt felaktiga.
Uppgifter från SOS Alarm visade sig vara helt felaktiga.

Meddelandet "faran nu över" skickades ut till boende kring branden i Hästveda på onsdagsmorgonen. Men branden pågick fortfarande. "Det är helt katastrofalt att det kommer ut sådana sms," säger räddningschef Andreas Nählstedt till SVT.

Branden i Hästveda i Skåne har rasat i flera dagar och många som bor i området har tvingats evakuera. Men på onsdagsmiddagen fick de ett meddelande om att faran var över.

”Räddningsledaren vid branden i Hässleholm, Skåne län meddelar att faran nu är över och att de restriktioner som funnits nu har hävts”, skrev SOS Alarm i ett meddelande som skickades till invånarna i området, skrivet SVT.

LÄS MER: 1116 larm om gräsbränder hittills i april: Vi är i behov av regn

Felaktiga uppgifter

Uppgifterna visade sig dock vara helt felaktiga.

– Det stämmer inte. SOS har gjort något utskick som vi inte vet vad de har pysslat med. De ska skicka ut en dementi, säger Andreas Nählstedt, räddningschef i Hässleholm, till SVT.

”Ett missförstånd”

Meddelandet fick invånarna att ringa upp räddningstjänsten som tvingades dementera SOS Alarms uppgifter.

SOS Alarm uppger att felet beror på den mänskliga faktorn.

– Det blev ett missförstånd och vi kan bara beklaga det. Det är oerhört beklagligt om det går ut fel information till allmänheten, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.

LÄS MER: Brandinspektörens larm efter torkan: Engångsgrillar kan starta bränder i påsk

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bränder