Englands förbundskapten Gareth Southgate, i mitten, tillsammans med assisterande tränarna Steve Holland, till vänster, och Sammy Lee.
Englands förbundskapten Gareth Southgate, i mitten, tillsammans med assisterande tränarna Steve Holland, till vänster, och Sammy Lee.

Tanken är att Gareth Southgate ska leda det engelska fotbollslandslaget i fyra matcher.Möjligen avgör resultaten om det blir en fortsättning – och det bör gå bra i debuten. Trots flera skador är England jättefavorit i lördagens VM-kvalmöte med Malta på Wembley.

Englands tillförordnade kapten Gareth Southgate har förstås redan fått frågan om han vill ha landets finaste fotbollsjobb permanent.

Svaret? Något sådant vill han inte ge förrän han hunnit andas.

– Jag har inte haft chans att tänka på något annat än förberedelserna för den här veckan, sade han på en presskonferens under landslagslägret på det nationella fotbollscentrumet St George's Park i Burton.

Många skador

Möjligen kan Southgate börja fundera under lördagens match. Malta föll med 1–5 hemma mot Skottland i VM-kvalpremiären och ska inte utgöra något problem för England. Det gäller trots att den förre U21-kaptenen tvingats till flera ändringar i truppen på grund av skador.

Senast i raden att lämna samlingen är Evertons lagkapten Phil Jagielka som har problem med en lårmuskel. Glen Johnson och Raheem Sterling har också strukits ur truppen. Sedan tidighare var Harry Kane och Adam Lallana otillgängliga för spel mot Malta och Slovenien i Ljubljana på tisdag.

Fokuserar på Southgate

Annars har det börjat bra för Southgate.

– De första dagarna med honom har varit fantastiska. Han har fått grabbarna att känna sig avslappnade och trygga i vad vi försöker göra, säger Arsenals yttermittfältare Alex Oxlade-Chamberlain.

Till vardags arbetar Oxlade-Chamberlain för Arsène Wenger. Fransmannen är en av favoriterna till förbundskaptensjobbet.

– Alla känner till Arsène Wenger och vet vilken fantastisk manager han är men just nu är det mycket annat att tänka på och jag fokuserar på Gareth, säger 23-åringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset