Sitter du uppe sena nätter och jobbar, kollar serier eller håller med mobilen? Det kan påverka dig mer än vad du tror.

Hasse Holmberg / TT

Att sitta upp sena nätter och bortprioritera sömnen kan påverka dig mer än vad du tror.

När du sovit för lite kan du uppfattas som både tröttare, mindre frisk och mindre attraktiv av din omgivning. Det visar en färsk avhandling i psykologi vid Stockholms universitet som studerat sömnbristens effekter på utseendet.

I fyra olika studier visades fotografier på personer med varierande sömnmängd för bedömare som utvärderade bilderna utifrån faktorer som attraktivitet, pålitlighet, hälsa, anställningsbarhet och ledarskapsförmåga och hur gärna de ville umgås med personen på fotot.

Det visar att sömbrist har en, om än ganska liten, effekt på hur andra ser oss.

LÄS MER: Här är forskarnas nya riktlinjer för sömn

– Dels tycker de att man ser mindre attraktiv ut, mindre frisk ut, och sen gör det att man kan uppfattas som en sämre ledare, säger Tina Sundelin, doktor vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Trots alla studier som visar hur viktigt det är med tillräckligt med sömn är det många av oss som i stället sitter upp om nätterna och jobbar, tittar på serier och slösurfar.

LÄS MER: 17 tips som får dig att sova bättre på natten

– Det är lätt att bara hitta på någonting annat för att det finns så många andra roliga saker att göra. Det är speciellt dumt när det är saker som egentligen inte är viktiga när sömn är viktigt. Så det är väl det jag försöker slå ett slag för, att sova i stället för att se ett till avsnitt eller kolla på den där Youtube-filmen.

Sundelin hoppas nu att resultatet kan bidra till att den nödvändiga sömnen prioriteras över de andra, mindre nödvändiga aktiviterna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa