Svolvær är centralort på ögruppen Lofoten. Här dominerar fiske och staden är belägen vid den berömda Lofotväggen. 
Svolvær är centralort på ögruppen Lofoten. Här dominerar fiske och staden är belägen vid den berömda Lofotväggen. 

Späckhuggarna kommer ofta riktigt nära gummibåtarna, har du tur dyker en hona med en liten unge upp bara någon meter bort.

Nordnorska Lofoten är något av det vackraste som finns i Europa. Och vintertid kan man uppleva både späck­huggarsafari och norr­sken.

I Lofotens första morgonljuset lägger vårt valskådarfartyg ut från hamnen i Svolvær. Det blir bara ljust några få timmar och grynings- och kvällsljuset är utdraget över en stor del av dagen.

Vi har tur med vädret och redan en halvtimmes gång ut på fjorden ser vi den förs-ta valflocken på håll, sedan dyker flera upp betydligt närmare.

Späckhuggare är tandvalar och den största arten i delfinfamiljen. Namnet kommer av att valfångare sett dem attackera större valar. Men normalt lever späckhuggare av fisk, sälar och delfiner. Späckhuggaren kan bli närmare tio meter lång och väga upp till åtta ton.

När vi lämnat vår stora båt och klivit i små gummibåtar kommer de flera ton tunga djuren riktigt nära. Det är faktiskt pirrigt att ha dem bara en meter bort: Tänk om de välter vår lilla farkost?

Men hade späckhuggarna varit farliga för människor hade aldrig det mest spännande av safarialternativen funnits – att simma med späckhuggarna. De som väljer den turen får låna tjock torrdräkt, cyklop och snorkel – sedan gäller det bara för skepparen att lägga sin snabba gummibåt i vägen för späckhuggarna.

För det mesta håller sig valarna några 100 meter från vår stora båt, så kikare och kamera med teleobjektiv är bra att ha. Dessutom ser vi havsörnar på nära håll, en av dem med nyfångad fisk i klorna.

Resa dit: Närmaste väg- och tågförbindelse från Sverige går via Kiruna till Narvik och sedan buss. Vill man flyga är Bodø en bra utgångspunkt, via Oslo eller Trondheim. Från Bodø kan man ta Hurtigruten över Vestfjorden till Stamsund och sedan buss till Svolvær.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset