Ett spädbarn blev inte behandlat för sin gulsot i tid, vilket bland annat ledde till hjärnskador. Nu har sjukhuset uträttat en lex Maria-anmälan om brist i kommunikationen.

En fem dagar gammal bebis fick hjärnskador efter att gulsot inte upptäcktes i tid, detta efter en brist i kommunikationen mellan sjukhuspersonal och föräldrar – som enligt anmälan hade kunnat undvikas om en tolk fanns på plats.

LÄS MER: Mamma frias för mordförsök på spädbarn

När föräldrarna skulle åka hem från sjukhuset efter förlossningen fick de information av vårdpersonal på engelska, trots sina bristande kunskaper i språket, rapporterar SVT.

– Vi har specifika regler hur det ska gå till. Finns det språksvårigheter ska det användas tolk, men jag vet inte varför det inte har gjorts i detta fall, säger Christer Printz, chefläkare på Skaraborgs sjukhus, till SVT.

Oupptäckt gulsot gav hjärnskador

Enligt lex-Maria-anmälan har även brister i sjukhuset internkommunikation upptäckts. Bland annat ska ett samtal ringas dagen efter föräldrarna kommer hem med sitt nyfödda barn, men samtalet uteblev från sjukhuset sida.

LÄS MER: Bebis blev inlåst i varm bil – nu vill polisen varna andra

När läkare först fem dagar efter födseln träffade barnet för ett återbesök – utan något samtal där emellan – upptäcktes det att barnet var saffransgult, krampade och att hjärnan hade tagit skada, skriver SVT.

– Sjukhusvård är väldigt komplicerad med många faktorer som spelar in. Det är ett samspel mellan sjukvård och patient som måste fungera. Hur fördelningen av skulden ser ut här kan jag inte svara på nu, fortsätter Christer Printz.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sjukhus