Rekonstruktionen fortsätter för mediekoncernen Stampen där bland annat Göteborgs-Posten ingår. Arkivbild.
Rekonstruktionen fortsätter för mediekoncernen Stampen där bland annat Göteborgs-Posten ingår. Arkivbild.

Göteborgs tingsrätt beslutade som väntat att bevilja mediekoncernen Stampen förlängd tid för den pågående rekonstruktionen. Nu väntar alla inblandade på Skatteverkets ja eller nej till det ackordsförslag som lagts fram.

– Jag är fortsatt optimistisk. Inte minst efter de positiva svar vi fick av det omfattande granskningsarbete vi genomfört i samtliga inblandade bolag, säger rekonstruktören, advokat Christian Andersch, till TT.

Enligt tidigare uppgifter ska Skatteverket, med fordringar på cirka en halv miljard kronor, lämna sitt svar under tisdagen. Ackordsförslaget innebär att Skatteverket får 25 procent av sina fordringar, alltså omkring 125 miljoner kronor. Men det är fortfarande oklart när det definitiva beskedet lämnas. Skatteverket har bland annat efterfrågat tydliga planer för de olika bolagens framtid.

– Man måste självklart ha respekt för Skatteverkets sätt att hantera ärendet. Det är en stor fråga. Även om vi gärna vill ha ett svar så snart som möjligt vore det inget konstigt om det drog ut någon dag ytterligare.

Inget att erinra

Varken Skatteverket eller andra stora fordringsägare som Handelsbanken, SEB, Nordea och PP Pension hade något att erinra mot att rekonstruktionstiden förlängs med tre månader.

– Det kan vi också ta som ett positivt tecken, säger Christian Andersch.

Om Skatteverkets svar blir positivt, kommer rekonstruktören att begära att berörda tingsrätter håller förhandling om ackorden i 14 olika bolag.

– Jag spekulerar inte kring vad som händer om det blir ett nej. Vi avvaktar Skatteverkets svar sedan tar vi det därifrån, säger Christian Andersch

Enligt SVT Nyheter Väst har Stampens huvudägare Peter Hjörne och vd Martin Alsander i ett brev till tingsrätten meddelat att förhandlingar också pågår med externa investerare "i syfte att koncernen skall få tillgång till nytt kapital".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset