Polisen skickade under helgen förstärkning till Gotland. Arkivbild.
Polisen skickade under helgen förstärkning till Gotland. Arkivbild.

Den misstänkta gruppvåldtäkten för en vecka sedan har lett till oroligheter på Gotland. På söndagen greps två personer misstänkta för hemfridsbrott och förgripelse mot tjänsteman.

Det var i fredags som polisen skickade förstärkning till Gotland efter det att allvarliga hot riktats mot både personer inom rättsväsendet och mot fem män som tidigare varit anhållna för den misstänkta våldtäkten. Två män greps och förhördes på söndagen men polisen vill inte uppge närmare vad det rör sig om för brottsmisstankar.

– Det har varit hot mot olika personer som verkar inom rättsväsendet och eftersom många redan är uthängda i det här och utsatta för hot vill vi inte berätta mer än så, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisregion Stockholm, där även Gotland ingår.

Hätsk stämning

Männen har släppts men utredningen mot dem fortsätter och misstankarna kvarstår.

Den misstänkta gruppvåldtäkten mot kvinnan som ska ha ägt rum förra helgen har rönt stor uppmärksamhet, inte bara på grund av brottsoffrets funktionshinder utan också till följd av uppgifter som spridits om att de misstänkta gärningsmännen ska vara asylsökande. I onsdags anordnades en demonstration med ett hundratal deltagare i Visby och under följande natt ska åklagaren i fallet ha blivit uppsökt av en eller flera personer i sitt hem, rapporterar flera medier.

– Det har varit en oerhört hätsk stämning, inte minst i sociala medier. Men det kan ju också spilla över på lokalsamhället och vi har velat förebygga oroligheter och sammanstötningar. Det var anledningen till att vi snabbt slängde ihop insatsen, säger Carina Skagerlind.

Delade ut flygblad

Under söndagseftermiddagen genomfördes ytterligare en demonstration i centrala Visby, den här gången anordnad av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, rapporterar Helagotland.se. Det rörde sig om ett tiotal personer som bland annat delade ut flygblad.

Under måndagen börjar den särskilda insatsen att avvecklas, enligt polisen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset