Att skapa den här typen av spänning är någonting Nordkorea gjort sedan 90-talet, menar Lars Vargö, japanolog och tidigare ambassadör i Sydkorea.
Att skapa den här typen av spänning är någonting Nordkorea gjort sedan 90-talet, menar Lars Vargö, japanolog och tidigare ambassadör i Sydkorea.

Nordkorea ställde nyligen in toppmötet med Sydkorea som skulle hållas under onsdagen och hotar med att ställa in mötet med USA. Metro har pratat med två experter om läget.

Sydkorea och USA håller en gemensam militärövning som inleddes under fredagen. Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA ser landet detta som en provokation och förberedelse inför invasion.

– Det här är ett mönster som fortsätter från nordkoreansk sida. Man bygger upp en enorm spänning och sen så byter man fot. Det är en slags vågrörelse som har förekommit sedan mitten av 90-talet, säger Lars Vargö, japanolog och tidigare ambassadör i Sydkorea.

– Det är viktigt att inte överdriva det vi se här. Nordkorea reagerar över de kommentarer John Bolton, USA:s säkerhetsrådgivare, sade under helgen om att Nordkorea behöver avveckla kärnvapen förr snarare än senare, säger Shannon N. Kile, freds-  och konfliktforskare vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

LÄS MER: Nordkorea hotar att ställa in toppmötet med Trump

Nordkorea har tidigare varit villiga att helt avveckla sina kärnvapen, men vänder nu helt om. Att konstant byta fot är inte någonting som är unikt för Nordkorea, menar Lars Vargö.

– Det är ju en taktik från Nordkoreas sida. De vill försöka splittra förhållandet mellan Sydkorea och USA. Man vill ju så småningom säkert ha en återförening, men en återförening på sina egna villkor. Det som gör att man inte kan gå för långt med eventuella militära aktioner mot Sydkorea är ju det amerikanska skyddet, säger Lars Vargö.

– Det har inte ändrats, men de sa inte hur lång tid det skulle ta eller hur det skulle gå till. Jag tror att det vi ser från Nordkoreas håll är att de drar en gräns och att det måste finnas utrymme för förhandlingar, säger Shannon N. Kile.

LÄS MER: Experten: Nordkorea villiga att skrota kärnvapen och ta upp kontakten med USA

Att mötet skulle ställas in beror helt på hus USA reagerar, tror båda experterna. Mycket av det hänger just på hur president Trump kommer hantera situationen, vilket är omöjligt att förutspå.

– Risken är väldigt stor. Det beror lite grann på hur amerikanarna reagerar. Om president Trump nu börjar twittra om det här på ett aggressivt sätt då tror jag Nordkorea helt enkelt ställer in det, säger Lars Vargö.

– Jag tror inte att det kommer att ställas in – än, men de drar en gräns här. Personligen tror jag att Trump kommer att gå igenom med det. Han ser det här som en stor politisk vinst, säger Shannon N. Kile.  

LÄS MER: Nordkoreaexpert: ”Överraskande att Trump tackade ja”

Om fred ska skapas, vad måste Nordkorea, Sydkorea och USA göra för att det ska hända?

– Man behöver komma överens om ett schema för avveckling för kärnvapen, säger Lars Vargö.

– Det här är en process som kommer att hålla på under en lång tid. Det finns inte mycket tillit till varandra. De måste bygga upp ett förtroende för varandra, speciellt Nordkorea och USA. Men det här är ingenting som sker över en natt, utan det här kommer i faser och det måste vi förstå, säger Shannon N. Kile.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset