USA:s ambassadör Azita Raji på den amerikanska ambassadens valvaka på Hilton Hotel i Stockholm.
USA:s ambassadör Azita Raji på den amerikanska ambassadens valvaka på Hilton Hotel i Stockholm.

USA:s ambassadör Azita Raji är sammanbiten på ambassadens valvaka efter att siffrorna pekar allt mer i Donald Trumps riktning.– Beklagligt nog är det ett djupt splittrat land, säger hon till TT.

Ambassadören jobbade aktivt med president Barack Obamas återvalskampanj, men understryker att hon som diplomat representerar hela USA, oavsett vem som vinner presidentvalet. Raji vill dock framhålla att "oavsett vem som vinner så kommer USA att enas som ett land".

Stämningen på valvakan som hålls på ett hotell i centrala Stockholm är dämpad. Trumps ledning har överraskat många som kanske hade förutspått, eller hoppats på, en bekväm seger för Clinton.

– Det är åt helvete, säger en äldre svensk herre, som är bekymrad och han drar paralleller till brexit, liksom många andra gör.

Den svenske astronauten Christer Fuglesang, som också är här, säger att han är Clinton-supporter och oroar sig därför över Trumps ledning.

– Jag tror att det är avgjort, det blir Trump. Det är farligt att man kan driva en kampanj på lögner och helt bortse från vetenskap och fakta.

Beatrice Ask (M) hoppas på Clinton.

– Man vet vad man får. Trump verkar instabil och världen behöver stabilitet just nu, säger hon.

Henrik Montgomery/TT
STOCKHOLM 20161109
Pontus Lundahl/TT
STOCKHOLM 20161109
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset