Nordhavsräkan är den vanligaste sorten som äts i Sverige.
Nordhavsräkan är den vanligaste sorten som äts i Sverige.

Spår av kemiska stridsmedel har hittats i svenska räkor som fångats utanför Bohuslän. Ämnet tros vara innehåll från sönderrostade bomber.

Efter andra världskriget dumpade de allierade 28 fartyg på 200 meters djup i området Måseskär utanför Bohuslän. Fartygen var fyllda med kemiska stridsmedel, bland annat bomber som nu rostat sönder och spritt sitt innehåll i vattnet.

Och detta är vad man nu tror har orsakat fyndet av kemiska stridsmedel i Nordhavsräkor, som fångas i området, rapporterar Sveriges Radio.

LÄS MER: Här är jätteräkorna som är okej att äta

Nordhavsräkan är den vanligaste sorten som äts i Sverige, men Livsmedelsverket försäkrar dock att det inte ska vara farligt att konsumera skaldjuren.

– Vi bedömer inte att det utgör några hälsorisker. Man kan äta mycket av detta utan att få i sig skadliga nivåer, säger Salomon Sand på Livsmedelsverket till SR.

LÄS MER: Fjärrstyrd farkost tömde båt på olja

Förra året uppmättes också låga halter av kemiska stridsmedel i havskräfta och plattfisk vid Måseskär. Platsen har utpekats som olämplig för fiske, men är trots det en populär plats för fritidsfiske.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mat