Båten gav sig ut på fisketur 2011 när den träffades av tsunamin utanför Japans kust. Nu har den kommit i land – med sin levande fångst.

I veckan såg poliser som jagade tjuvfiskare resterna av en fiskebåt guppa runt utanför Oregons kust i nordvästra USA. Den runt tio meter långa båtdelen tros komma från ett skepp som bröts itu när den kraftiga jordbävningen utanför Japans kust framkallade  jättevågor 2011, skriver Washington Post.

Men det mest fantastiska är inte att båten har drivit nästan tusen mil fågelvägen, utan vad som hittades i lastutrymmet. Ett tjugotal levande gulfenade tonfiskar som tros ha fångats innan katastrofen levde fortfarande i den halvsänkta båten. 

Fiskarten lever och fångas i stort antal just utanför Japans kust vilket stärker misstanken om båtens ursprung. Den har nu tagits upp på land där inspektörer ska leta efter märkningar och ledtrådar till båtens identitet. 

Sedan tsunamikatastrofen har flera båtar eller stora delar av båtvrak varje år strandat på den amerikanska västkusten. Fem miljoner ton bråte sveptes ut i havet av tsunamin, men det mesta har sjunkit till botten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset