En kvinna håller upp en affisch prydd av den numera avhoppade PSOE-ledaren Pedro Sánchez. Arkivbild.
En kvinna håller upp en affisch prydd av den numera avhoppade PSOE-ledaren Pedro Sánchez. Arkivbild.

Socialistledaren Pedro Sánchez avgång har väckt förhoppningar om att det politiska dödläget i Spanien kan vara på väg att brytas.Men trots avhoppet är det inte självklart att Sánchez parti PSOE släpper fram en högerregering, enligt en svensk expert.

– Han spelade högt och förlorade, Pedro Sánchez. Men vad det egentligen kommer att leda till, det vet vi nog inte förrän den nya partiledaren är på plats, säger Niklas Bremberg, statsvetare och Spanienforskare vid Stockholms universitet, till TT.

Sánchez lämnade sin post på lördagskvällen, sedan han efter en stormig debatt förlorat en förtroendeomröstning inom partiets federala kommitté.

Hans parti, socialdemokratiska PSOE, har under Sánchez ledning envist vägrat att släppa fram en minoritetsregering ledd av högerpartiet Partido Populars Mariano Rajoy.

Inget alternativ

Nu hoppas många att det politiska dödläget i landet, som i över nio månader saknat en fullt fungerande regering, ska brytas.

– Det ligger väl i farans riktning att PSOE kanske ändå kommer att stödja en Partido Popular-regering. I och med att det ser ut som det gör i det spanska parlamentet så är det osannolikt att PSOE skulle kunna komma med ett regeringsalternativ, säger Niklas Bremberg.

Men, tillägger han, socialistpartiet sitter nu i en svår sits. Om man å ena sidan fortsätter att blockera Rajoy tvingas Spanien till det tredje valet på ett år, och då kan man anta att väljarna kommer att straffa PSOE. Om man å andra sidan släpper fram Rajoy kan väljarnas dom bli hård i nästa ordinarie val.

"Pest eller kolera"

– Det är pest eller kolera på något sätt, och det kan spela roll vem det blir som tar över partiet till slut, säger Bremberg.

Den nya partiledaren ska utses vid en extrakongress, men när den ska äga rum är ännu oklart.

Spaniens parlament har till den 31 oktober på sig att utse en ny regering. Om försöken misslyckas blir det ett nytt val i december.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset