”Den som spar, den har” sägs det, men hur sparar man med en liten studentinkomst? Sparekonomen Claes Hemberg har extra bra koll på ämnet, och föreslår ett ölsparande.

Johannes Berner

Som sparekonom stöter Claes Hemberg dagligen på frågor om kluriga aktier, räntor och pengar under madrassen. Oftast är det vuxna människor som hör av sig, som aldrig riktigt lärt sig hur det där med sparande fungerar.
– Det jobbiga med ekonomi är att du måste möta dig själv, granska din ekonomi och se över ditt liv ordentligt. Det är alldeles för många som tycker att det är läskigt, och därför struntar i att ta tag i sin ekonomi över huvud taget, berättar han, när Metro Student ringer upp för en snabblektion.

Som student är inte marginalerna enorma. Hur ska jag gå till väga för att spara pengar? 
– Får du in hela beloppet från CSN varje månad är det dags att inse att 9 000 kronor är mycket pengar. Jämför du med föräldrar och nyexaminerade kompisar kan det låta lite, men du måste se på din situation. En genomsnittshyra ligger runt 4 000 kronor, och då har du lite mer än en tusenlapp kvar att leva på i veckan. Det är massvis! Räkna ut hur mycket pengar du inte behöver spendera varje månad, och spara undan dem.

Och hur börjar jag spara? 
– Att spara stora summor direkt är som att springa ett maratonlopp utan att ha tränat innan. Börja med några färre öl varje vecka, och ta det i små etapper. Sikta på att få 250 kronor över den första månaden, och andra månaden en femhundralapp. Tredje månaden lägger du undan 750 kronor, och månaden efter tusen spänn. Efter det måste du fira och skåla för dig själv! 

Hur mycket pengar bör jag ha i min buffert?
– Det beror på var du är i livet, och hur mycket du behöver för att känna dig trygg. Vissa vill ha mycket pengar över om de till exempel skulle bli vräkta, medan andra är trygga med sina vänner och på så vis har kompisarnas soffa som buffert ifall något skulle gå fel. Vänner är oftast mycket viktigare att ha än pengar, speciellt om man är student. Kompisar tar dessutom inte ut någon ränta om du skulle behöva låna pengar, till skillnad från bankerna.

Var ska jag spara pengarna?
– Med 2–3 procent i ränta på ett sparkonto kommer inte din buffert att växa enormt, den räntan ser mest till att pengarna inte faller i värde som de skulle göra om du sparade dem under madrassen. Kontot kan vara för kortsiktigt sparande, om du vill dra ner till Berlin, måste åka hem till föräldrarna eller behöver köpa en ny dator. Fördelen med ett sparkonto är att pengarna inte halveras i värde om börsen går ner.

Om jag vill spara lite längre då?
– Ska du spara pengar till ditt 25-årskalas och du har tre år kvar, då är en billig globalfond bäst. När du sparar i banken sparar du för just banken, men lånar du ut pengar till företag i en globalfond sparar du till alla företag i hela världen. Eftersom företagen handlar med lite fler bilar, hästar och äpplen än bankerna är räntan oftast bättre. När du väl sparar i en billig globalfond, och en billig betyder att du inte betalar mer än 0,4 procent per år, då ska du spara i ett ISK-konto. Det är ett ganska nytt fenomen, där du bara betalar 0,5 procent i skatt. Man kan säga att globalfonder är valet du gör, och ISK-kontot är kartongen du lägger det i.

Många sparar till sin pension. Hur ska jag tänka där? 
– Det är hemskt. Pensionsspara inte! Jag gjorde själv det misstaget när jag var ung, och nu är pengarna låsta tills jag är 55 år. Tänk om du behöver pengarna akut, men inte kan ta ut dem. Ta ett ISK-konto för pensionspengarna också, för där kan du ta ut pengarna lite snabbare. Snittsvensken lägger 300 till 400 kronor i pensionssparande i månaden. 

Något sista tips?
– Ju tidigare du lär dig hur pengar fungerar, desto mer tid får du att lägga på allt annat roligt. Skaffa ett grepp om stålarna, så slipper du all ångest. Det allra bästa du kan göra för din ekonomi är att se över den, och sedan att bli kär. Att leva tillsammans med någon sparar in otroligt mycket utgifter. Åtminstone fram tills ni får barn, då blir allting superdyrt. Passa på nu!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset