Gustav Kasselstrand, ordförande för SDU, utesluts från Sverigedemokraterna men hävdar att Mattias Karlsson ljuger om anledningen.
Gustav Kasselstrand, ordförande för SDU, utesluts från Sverigedemokraterna men hävdar att Mattias Karlsson ljuger om anledningen.

Topparna i Sverigedemokraternas ungdomsparti utesluts ur moderpartiet och beskylls samarbeta med extremistorganisationer. Nu kallar SDU-ordföranden Mattias Karlsson för lögnare.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson säger att SDU-ledningen har lierat sig med personer från extremistorganisationer. Nu kallas han för lögnare.

– Det finns inga som helst kopplingar mellan mig och några andra organisationer. Hade det varit så hade de också kunnat ta fram bevis om det, men det kan de inte, säger SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand till Sveriges radio.

Både Gustav Kasselstrand och William Hahne, som är vice ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, utesluts nu ur partiet. Det stod klart på tisdagskvällen. Enligt SD:s gruppledare Mattias Karlsson beror det på att personer i SDU även är medlemmar i extremistorganisationer.

– Medlemsutskottet har initierat en utredning som såvitt jag fått information om omfattar ett tjugotal personer. Inom denna grupp ska det finnas personer som är dubbelanslutna till odemokratiska identitära organisationer som Nordisk Ungdom, antisemitiska konspirationsteoretiker samt personer som uttryckt beundran för Adolf Hitler med mera, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.

– Det som skall ha framkommit under senare tid och som medlemsutskottet nu tittar närmare på är starka indicier kring att SDU-ledningen skall ha lierat sig med den ovan nämnda gruppen av personer från externa extremistorganisationer för att tillsammans flytta fram sina positioner och förändra moderpartiets ideologiska inriktning, säger han.

Men Gustav Kasselstrand säger alltså nu till Sveriges radio att uppgifterna inte stämmer.

– Jag är arg och ledsen för att utsättas för detta. Den typen av anklagelser är inget som jag någonsin varit med om inom partiet, inte ens från de som står längst till vänster i partiet, säger han.

När han får frågan rakt ut om Mattias Karlsson ljuger, svarar han:

– Ja. Rakt av.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset