USA:s högsta domstol ska nu besluta om homo- och transsexuella omfattas av landets diskrimineringslagstiftning.
USA:s högsta domstol ska nu besluta om homo- och transsexuella omfattas av landets diskrimineringslagstiftning.

Tre fall där anställda sparkats på grund av sin sexuella läggning ska prövas i USA:s högsta domstol. Den framtida domen kan nu bli prejudicerande och påverka hbtq-personers rättigheter i landet.

Det som USA:s högsta domstol ska avgöra är om landets federala lagstiftning faktiskt förhindrar arbetsgivare från att diskriminera anställda som är homo- och/eller transsexuella.

Man har nu gett prövningstillstånd i tre skilda fall. Enligt Bloomberg handlar det om två fall där två män fick sparken från sin arbetsgivare på grund av att de är homosexuella, och ett tredje där en transsexuell anställd sparkades precis innan hon skulle börja leva öppet som kvinna.

LÄS MER: De mest hbtq-fientliga lagarna i världen

Fler konservativa domare i högsta domstolen

Huvudfrågan är alltså om sexuell läggning och könsidentitet faller in under del sju av Civil Rights Act från 1964. Avsnittet handlar om lika möjligheter på arbetsmarknaden och reglerar bland annat diskriminering på grund av kön, etnicitet, hudfärg, nationalitet och religion.

USA:s högsta domstol har tidigare beslutat i ärenden som rör homosexuellas rättigheter, till exempel när man 2015 slog fast att det inte var förenligt med landets grundlag att förbjuda homosexuella att gifta sig.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Kavanaugh och domarvalet i USA

Sedan dess har dock två skiften skett under Donald Trumps tid som president, vilket gjort att majoriteten av domarna nu är konservativt lagda. Bland annat valde Anthony Kennedy, en förespråkare av homosexuellas rättigheter, att gå i pension förra året, vilket öppnade upp för tillsättningen av Brett Kavanaugh vars ståndpunkt är betydligt med konservativ.

Utöver detta har även advokater från justitiedepartementet i tidigare instanser argumenterat till arbetsgivarnas fördel, enligt The Independent.

Domen kan bli prejudicerande

Frågan väntas nu splittra högsta domstolen, och enligt Bloomberg kan den kommande domen bli prejudicerande när det kommer till hbtq-personers rättigheter på arbetsmarknaden.

LÄS MER: Ny domare i USA:s högsta domstol – kan hota aborträtten

Donald Trump och hans regering har tidigare arbetat för att transpersoner inte ska tillåtas att öppet tjänstgöra i den amerikanska militären, och så sent som i januari beslutade högsta domstolen att åter implementera ett förbud mot att militärer registrerar sig under ett annat kön än deras biologiska.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset