Magnus Carlsen och Sergej Karjakin gör upp om världsmästartiteln i schack.
Magnus Carlsen och Sergej Karjakin gör upp om världsmästartiteln i schack.

Snabbschack, blixtschack och som en sista utväg – armageddon. Det har blivit dags att avgöra vem som är världens bästa schackspelare.

Efter de ordinarie partierna i schack-VM som pågår i New York är det oavgjort, 6–6, mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen från Norge och ryssen Sergej Karjakin. Slaget om världsmästartiteln kommer nu att avgöras genom olika varianter av snabbspel.

Holmgången inleds med fyra partier snabbschack där spelarna får 25 minuter på klockan och tio sekunders tillägg per drag. Carlsen och Karjakin får bara tio minuters paus mellan varje parti, om inte domarna bestämmer något annat.

Om det skulle vara oavgjort efter de fyra snabbschackspartierna skruvas tempot upp ytterligare. Då vidtar upp till tio partier blixtschack där spelarna har fem minuter var på klockan och tre sekunders tillägg för varje drag.

I händelse av att de många snabbspelen inte lyckats skilja de två tävlande åt avgörs kampen om VM-titeln på ett sätt som schackvärlden aldrig tidigare skådat. Carlsen och Karjakin ställs då mot varandra i spelformen armageddon.

Då lottas först vilken spelare som får välja färg. Den med vita pjäser får fem minuter på klockan medan den med svarta bara får fyra. Om armageddonpartiet går till remi vinner spelaren med svarta pjäser.

Den som vinner de avgörande partierna går hem inte enbart med världsmästartiteln utan också närmare sex miljoner kronor i prispengar, enligt AFP. Förloraren får cirka fyra miljoner kronor att trösta sig med.

Matchen inleds klockan 20.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset