"En Grynet-figur ska inte behöva existera, barn ska inte behöva växa upp i en värld där armbågar måste vara vassa", skriver Johanna Fällman.
"En Grynet-figur ska inte behöva existera, barn ska inte behöva växa upp i en värld där armbågar måste vara vassa", skriver Johanna Fällman.

Om inte elitidrottare vågar markera mot språkbruket på svenska läktare så normaliseras ett unket samhälls­klimat. I förlängningen leder det till att vi lär 12-åriga tjejer att det är okej att de blir kallade för ”hora” och ”fitta”, skriver Johanna Fällman hockeyspelare i Luleå Hockey/MSSK.

”Jävla fitta, jävla hora!” Min reaktion var instinktiv. Jag hoppade på honom, vevade slag och grät samtidigt. Vi båda fick matchstraff, jag för min bärsärkagång och han för hans verbala påhopp. Jag var 13 år första gången jag blev kallad hora.

Som hockeyspelare och som elevassistent på en mellanstadieskola i Luleå möter jag många barn och ungdomar. Det gör ont i mig när jag hör 12-åriga tjejer säga att de inte bryr sig när de blir kallade för hora, de har helt enkelt vant sig. Idag hade jag troligtvis reagerat klokare om jag blivit kallad dessa ord på isen. Men det finns även en gräns för vad man ska tåla, när man som tjej känner att man måste sätta ner foten.

När jag var i 10-årsåldern fanns det ett tv-program på SVT som hette Grynets Show. Grynet bar alltid rosa kläder och en tiara, gjorde som hon själv ville och träffade kändisar. Visst, Grynet var en rätt svamlig figur. Men hon hade ett motto med en god poäng: ta ingen skit. Som ung kvinna känner jag ett ansvar att vara en god förebild för de ungdomar jag möter, framför allt för unga tjejer. De behöver få höra att de aldrig ska vänja sig vid att bli kallade för horor, att tillvänjandet i sig är något sorgligt. De behöver höra att de inte ska ta någon skit.

LÄS MER: Alla män slåss inte, men män står för majoriteten av allt våld

Samhällsklimatet blir hårdare och tonen grövre. Vart tog respekten vägen? Detta språkbruk finns i skolor, på stan, på arbetsplatser. I alla samhälls­instanser. Det är ett problem vi inte längre kan blunda för. 12-åriga tjejer ska inte behöva vänja sig vid att bli kallade horor, ­sådant får aldrig normaliseras. Det handlar om en grundläggande respekt för medmänniskor.

Inom ishockeyn har problemet med huvudtacklingar blivit allt större, med svåra hjärnskakningar som följd. Hockeysverige fördömer detta unisont, med all rätt. Att tackla mot huvudet är oacceptabelt och respektlöst. Att det inte hör hemma på en ishockeyplan kan nog de flesta hålla med om. Luleå Hockeys forward Johan Forsberg delade under en match ut en respektlös huvudtackling mot Djurgårdens back Daniel Fernholm, en tackling som ledde till att Fernholm fick lägga skridskorna på hyllan. Men att Forsberg sedan blir kallad hora av hundratals, kanske tusentals motståndarfans under matcher, är inte okej det heller. Varken huvudtacklingar eller språkbruket är acceptabelt och de behöver inte ställas mot varandra, båda ska fördömas.

Hockeysverige och föreningarna är en maktfaktor i samhället och som representant för dessa har man ett ansvar att använda sin röst.

Läs mer: Tre Kronor ber om ursäkt för inlägg om skolattacken

När Djurgårdens forward Mikael Ahlén fick frågan av Expressen om det var okej av fansen att kalla Johan Forsberg för “en ­hora”, svarade han “det har jag tyvärr ingen kommentar på”. Det är tråkigt när en förebild får chansen att göra en skillnad men väljer att inte använda sin röst. Att välja att inte kommentera är ett tyst medhåll, det att bidra till att göra samhällsklimatet allt hårdare, det är att visa ungdomar att det är okej att kalla varandra för hora.

En Grynet-figur ska inte behöva existera, barn ska inte behöva växa upp i en värld där armbågar måste vara vassa, där man ska kunna klara av att låta ­orden rinna av som om de aldrig uttalats. Vi har alla ett ansvar att använda våra röster, stark som svag. Det kan vara att säga ifrån i vardagen eller att ta ställning mot en hejaramsa. Min förhoppning är att kanske, kanske, kommer min framtida hockey­spelande dotter slippa bli kallad hora på isen.

Johanna Fällman, hockeyspelare i Luleå Hockey/MSSK

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt