Sveriges förbundskapten Pia Sundhages kontrakt går ut efter OS. Men spelarna vill att det förlängs.
Sveriges förbundskapten Pia Sundhages kontrakt går ut efter OS. Men spelarna vill att det förlängs.

Pia Sundhage tvekar. Det gör inte spelarna. De vill ha sin förbundskapten kvar.– Hon har gjort under, säger Lotta Schelin.

Om Pia Sundhage själv tvekar – hon har svajat lite när ämnet tagits upp under OS-turneringen – så är hennes spelare tvärsäkra. Om de får bestämma så ska Sundhage få förnyat kontrakt, allra minst över EM 2017.

– Det är helt fantastiskt att ha en ledare som dels tror på oss så sjukt mycket och dels tror på det vi gör och på det får oss att tro på det. Det är häftigt, för det har vi gjort hela vägen. Det är unikt, säger Lotta Schelin.

Upp till förbundet

Lisa Dahlkvist säger att det är upp till Svenska fotbollförbundet att bestämma, men att hon gärna ser att Sundhage sitter kvar.

– Jag tycker om Pia. Hon har fått fram det bästa ur vårt lag under den här turneringen och jobbar väldigt hårt. Och hon har väl ändrat sin spelidé lite och verkligen sett alla i laget och plockat ut allting. Så verkligen en eloge till henne, att ändra så mycket från VM till OS. Det finns väl något mer ess där att plocka från henne, tror jag, säger Lisa Dahlkvist.

Lagkaptenens stöd

Lagkaptenen Caroline Seger och mittbacken Linda Sembrant vill också att Sundhage fortsätter.

– Jag ser gärna en fortsättning för Pia. Men jag tror att det är för tidigt för henne att gå till oss och säga vad hon känner, det kanske inte är rätt läge just nu, säger Seger.

– Ja, det känns bra. Vi får se vad som händer, men absolut, säger Sembrant.

Lotta Schelin lyfte särskilt fram hur Pia Sundhage haft stor del i att skapa den harmoni och lagkänsla som finns i det svenska landslaget nu.

– Med den här nivån vi har i gruppen, att vi bjuder på oss själva och har ett bra go, så kan man absolut prata om spelarna. Men det är oftast ledaren som sätter nivån och tillåter oss att ha det. Och det är fint, säger Lotta Schelin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset