Allt fler får ekonomiska problem på grund av så kallade "lootlådor" i tv- och datorspel.
Allt fler får ekonomiska problem på grund av så kallade "lootlådor" i tv- och datorspel.

Oscar Hansson spenderade uppemot 30 000 kronor på att köpa olika paket i fotbollsspelet FIFA. Nu varnar spelberoendes riksförbund för att så kallade lootlådor kan leda till spelberoende med pengar, rapporterar P3 Nyheter.

Lootlådor – ett samlingsnamn för olika typer av paket som går att köpa inuti ett tv- eller datorspel för riktiga pengar – blir ett allt vanligare inslag i dagens spel. Lådorna är en gyllene inkomstkälla för företagen som gör spelen, i en tid där produktionskostnaderna för själva spelet ofta ligger på hundratals miljoner kronor.

Konceptet bygger på att en spelare, genom att betala riktiga pengar, kan köpa ett paket utan att veta innehållet, i hopp om att låsa upp en ny fotbollsspelare, ett nytt vapen, ett nytt utseende till sin spelkaraktär eller liknande.

Ett av det absolut största spelen i sammanhanget är fotbollsspelet FIFA, som utkommer varje år. I spelet finns ett läge som kallas ”Ultimate Team”, där spelare köper digitala paket med fotbollskort, i hopp om att få sin favoritspelare.

I en intervju med P3 Nyheter berättar FIFA-entusiasten Oscar Hansson att han lagt mellan 20 000 och 30 000 kronor på digitala spelkort.

– Det är inte säkert att du får det bästa i det paketet, just därför vill du sitta och köpa mer och mer och mer och mer, säger han.

LÄS MER: Battlefront 2 slopar kritiserade kristaller

Men det är inte bara Oscar som faller för frestelsen att spendera pengar på loot. Enligt Spelberoendets riksförbund hör allt fler personer av sig på grund av överdrivna köpvanor inuti spel.

– Jag tror att det är en väldigt liten skillnad, mellan de lotter du köper i dataspelsvärlden kontra de lotter eller livebettingresultat du sätter i pengaspel, säger Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund, till P3 Nyheter.

I dag klassas inte lootlådor som lotteri enligt lotterilagen. Det borde de göra, menar Henrik Armus, som eftersträvar mer ansvar från speltillverkarna.

– Erbjuder man allting som påminner om lotterier så måste man ta det ansvaret, säger han till P3 Nyheter.

Enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen kan man inte göra något åt lootlådorna eftersom de inte klassas som lotteri enligt lag, men man uppmanar i stället speltillverkarna att sätta åldersgränser i sina spel. FIFA Ultimate Team har till exempel en 16-årsgräns.

– Vuxna människor får göra vad de vill med pengarna, det är ju inte ovanligt att man lägger mycket pengar på ett intresse eller en hobby. Sedan ska det vara lustfyllt också, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, till P3 Nyheter.

LÄS MER: Skärpta krav för spel i Sverige

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset