Kim Grahn, ordförande Spelberoendes riksförbund.
Kim Grahn, ordförande Spelberoendes riksförbund.

Med en sommar fylld av EM-fotboll och OS-sport kommer mycket pengar att spelas bort. För många leder det till svåra ekonomiska konsekvenser. Det är dags att ta spelberoendet på allvar, skriver Kim Grahn, ordförande Spelberoendes riksförbund.

Hur lätt är det inte att dras med i spänningen och den sociala samvaron kring en match. Temperaturen och pulsen stiger.

Att följa en match och kanske även sätta en peng på resultatet är inget nytt och definitivt inget som vi i Spelberoendes riksförbund vill förvägra någon. I dag stoppar det emellertid inte där. Otaliga företag med säte i till exempel Malta står på rad för att erbjuda sina produkter. I en reklampaus kan vi översköljas av upp till åtta olika erbjudande om spänning och lättförtjänta pengar. Nu kan vi spela på alla situationer – från första mål till vilken sko Zlatan skall knyta först. Hela tiden nya chanser. Snabba ogenomtänkta beslut och många insatser som i sig själv kanske är små men som tillsammans snabbt kan bilda en ocean av förluster. ”Det var ju så nära”, tänker man.

►LÄS MER: Svenska Spel värvar kunder på matcher: Jobbigt för spelberoende

Sportspel online stämmer in på alla kriterier för ett beroendeframkallande spel. Det är snabbt och innehåller många tillfällen där man upplever att man är nära att vinna. Tillgängligheten är hög, du kan ju till och med ta med dig plattan eller smartphonen på toaletten. Sportspelen ger också spelaren en många gånger felaktig känsla av att man kan har kontroll, genom sin sportkunskap.

Våra föreningar kommer få ta emot de spelare som inte har klarat av pressen. De som har lyckats hålla sig spelfria men som nu lockats av den massiva marknadsföringen, men även nya spelberoende. De som på en relativt kort period av en sommar med EM och OS lyckat få så svåra ekonomiska konsekvenser att de inte klarar ut sin situation själv, eller där oroliga anhöriga har ställt ultimatum. Anhöriga får ofta bära en tung börda av en kraschad ekonomi, lögner och svek. Detta drabbar inte minst barnen till de spelberoende. Enligt Folkhälsomyndighetens siffror från 2015 kan man konstatera att antalet barn som lever i en familj där någon har förhöjd risk eller spelproblem har ökat från 76 500 till 82 000 sedan 2008.

Trots att mätningar har visat att fyra procent av de som spelat de senaste tolv månaderna har någon form av spelberoende så görs ingenting. För ett par år sedan skrevs hasardspelssyndrom in i den amerikanska diagnostiseringsmanualen DSM 5. Detta hjälpte föga eftersom det inte jämställs med alkohol och narkotika i socialtjänstlagen, något vi som förbund kämpar för.

►LÄS MER: Forskaren: Det här händer i hjärnan när du är med i en budgivning

I dag är det cyniskt nog ett lotteri vart man bor i landet om kommunen tycker att man har rätt till hjälp och behandling. Staten har inte visat något intresse av att i någon större grad dela med sig av alla de pengar man i dag får in av de svenska spelbolagen och därför finns det inte heller någon större vilja eller för den delen möjlighet för landsting och kommuner att hjälpa förlorarna på spelmarknaden.  

Vi i Spelberoendes riksförbund hade gärna sett att spelberoende fanns inskrivet i socialtjänstlagen innan den nya spelregleringen kommer på plats. Vi tycker att det inte är mer än rätt att man har en plan på hur man skall hjälpa de som redan i dag betalar in ofattligt stora summor i de olika spelbolagen. Så stora summor att det ofta är svårt för bolagen att avgöra om de är VIP-kunder eller spelberoende eller båda delar.

Kim Grahn

Ordförande Spelberoendes riksförbund

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt