Spelning med band som hyllade nazist kan bli av Affisch för konserten.
Spelning med band som hyllade nazist kan bli av Affisch för konserten.

Völund Smed, som har kopplats till vit makt-rörelsen, portas från den kända Söderkrogen. Men klubben som ligger bakom konserten öppnar för att spelningen ändå kan bli av. – Vi vill ta reda på om uppgifterna stämmer eller inte innan vi tar ett beslut, säger en av arrangörerna.

"Vikingarockarna" i Völund Smed har enligt tidningen Expo tydliga kopplingar till vit makt-rörelsen. En bandmedlem har tillägnat en av låtarna till den nazist som mördades i Salem 2000. 

Tillsammans med bandet Njord hade en klubb i Stockholm bokat dem för en konsert på en känd pub i Stockholm. Arrangemanget gav upphov till ett ramaskri på internet, och tidigare under fredagen kunde metro.se berätta att banden inte var välkomna på krogen. 

Men konserten kan bli av ändå. En av klubbens företrädare säger till metro.se att arrangemanget kan flyttas. 
– Reaktionerna har varit både positiva och negativa. Vi vill ta reda på om uppgifterna stämmer eller inte innan vi tar ett beslut. 
Hur ser du på de som kritiserar er klubb på grund av den här bokningen?
– Det är ganska jobbigt faktiskt. Vi har bokat två band och nu har det framkommit massor av information som vi inte kände till. 

Klubben arbetar med att leta fram okända band, boka lokaler och arrangera fester och konserter. På klubbens Facebook-sida beskrivs banden Völund Smed och Njord som "väl etablerade inom sin genre" och att de kommer bjuda på en "helgalen kväll fylld av bra musik, alkohol och party".

Arrangören säger att han inte kände till Völund Smeds vit makt-kopplingar. 
– Jag lyssnade på en låt och jag uppfattade inget konstigt eller något hat. Den handlade om att de tyckte Sverige var fint, vi har haft Death Metal-band som framfört värre saker än så. 
– Vi har otroligt mycket band i rörelse. Nu till helgen är det väl 25 band som spelar på olika ställen. Vi har inte en chans att kontrollera alla band. 

Klubben kommer fatta beslut om spelningen i helgen. 
– Om de har någon koppling till nazism så är det så långt från vår klubb som det går att komma. Vi tar avstånd från allt sånt, och vi vill inte ha rasister på våra spelningar. Just nu lutar det åt att den inte kommer att bli av, säger arrangören.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset