Spelet Minecraft har gjort succé på nätet. Nu gör det populära dataspelet entré i skolans värld. Runt om i världen används det redan av 300 000 elever.

Youtube/Mojang

Det svenska dataspelet Minecraft kan beskrivas som ett virtuellt avancerat lego. Nu har ett finskt företag utvecklat en skolversion av spelet som kan användas i undervisningen.

I Finland, USA och Storbritannien använder redan 300 000 elever skolversionen och nu ska det spridas till svenska skolor.

- Det finns några skolor i Sverige som redan använder det och det finns ett stort intresse. I lågstadiet kan det handla om att man lär sig enkel matematik. En grunduppgift är att man får en mätsticka och mäter upp klassrummet man sitter i och sen återskapar man det i Minecraft för att lära sig om volym, säger Carl Manneh, vd för Mojang, som utvecklat Minecraft.

En annan uppgift kan vara att bygga upp det gamla Egypten i Minecraft under en historielektion, eller bygga en bro. Tanken är att lärare själva ska kunna skapa nya uppgifter  och lektioner som de sedan kan dela med varandra.

Minecraft har sålts i 7,5 miljoner exemplar och Carl Manneh tror att det finns många anledningar till dess popularitet.

- Vem som helst kan bygga vad man än fantiserar och sedan visa upp det. Det finns 9 miljoner filmer på Youtube på sådant som folk har byggt i Minecraft.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset