Kriminalsökshunden Braith hittar sperma där polisens tekniker går bet. Braith har nosat fram sperma utanför förskolor och markerat spermarester som är över ett år gamla.

Hundföraren Mats Thomasson och Braith har arbetat tillsammans i tre år. De larmas ut när det finns misstanke om våldtäkt eller överfallsvåldtäkt utomhus.

Det krävs bara några droppar sperma för att Braith ska nosa rätt på vad som kan vara viktiga bevis.

I en pågående utredning om en grov våldtäkt spelar femåriga hunden Braith en viktig roll.

En kvinna ska ha våldtagits i en förort, hon chockades svårt och kunde därför inte hjälpa till i utredningen.  Tiden gick och polisen kom inte vidare. Men så ungefär ett år senare började kvinnan att minnas och pekade ut några trapphus där hon trodde att våldtäkten ägde rum.

– Utredaren ringde mig på vinst och förlust för att se om vi kunde prova. Det gör vi så gärna, säger hundföraren Mats Thomasson.

De åkte till den misstänkta brottsplatsen och Braith började söka igenom den första trappuppgången.

– Det tog inte speciellt lång tid innan han markerade. Det förvånade både mig och utredaren. Det var väldigt kul.

Leta efter sperma på vid förskolor

Braith är en av två kriminalsökshundar i Stockholm. Nu ska hundarna användas för att hitta män som blottar sig och onanerar på allmänna platser.

Projektet testades första gången förra året och då koncentrerade de sig främst på utredningar där män ska ha onanerat vid förskolor.

– Vi har fått bra träffar på många ärenden.

Projektet ansågs lyckat och utökas i år till att omfatta hela Stockholmsregionen.

Braith själv älskar att jobba och svansen går i ett när han letar efter bevis. När han hittar något markerar han genom att lägga sig ner utan att skälla. Han tränas ständigt för att förbättra sin förmåga att hitta bevis.

– Det är hela tiden en process att försöka utveckla deras luktsinne. Vi försöker få dem så noggranna som möjligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sexbrott Hund