Pia Sundhage presenterar EM-kvaltruppen.
Pia Sundhage presenterar EM-kvaltruppen.

Pia Sundhage ger OS-truppen chansen i EM-kvalet.Men tro inte att silvermedaljörerna kan känna sig säkra på startplatser.Förbundskaptenen har spetsat laget med Lina Hurtig och Mimmi Larsson.– Det är heta spelare som kan röra om i grytan, säger hon.

Bara några veckor efter att fotbollslandslaget kom hem från OS i Rio de Janeiro med silvermedaljer runt halsen är det snart dags för allvar igen.

I mitten av september väntar två EM-kvalmatcher – hemma mot Slovakien och borta mot Danmark – och Sverige behöver ta tre poäng för att kunna kvittera ut en biljett till nästa sommars mästerskap i Nederländerna.

Mycket OS-fokus

När Pia Sundhage tog ut truppen till kvalmatcherna handlade ändå väldigt mycket om just OS.

Såklart.

– Jag får många goa kommentarer från höger och vänster, så jag blir påmind om det på ett härligt sätt, säger Sundhage och ler brett.

Men förbundskaptenen behöver egentligen inte lyssna på hejarropen för att minnas framgången i Brasilien. Det räcker med att titta på papperet med namnen som tagits ut till EM-kvalet.

Sundhage fortsätter med samma spelare som under OS, så när som på skadade Fridolina Rolfö.

– Tidigt tyckte vi att det var självklart att OS-truppen skulle vara med, säger förbundskaptenen.

– Men det var inte enkelt att ta ut truppen. Jag tycker aldrig att det är enkelt, men det är spännande.

Pia Sundhage och assisterande förbundskapten Lilie Persson har haft möjlighet att utöka truppen. 23 spelare finns nu med, jämfört med de 18 som ingick i OS-laget.

Bland de nya hittar vi debutanterna Hanne Gråhns, Örebro, och Eskilstunaduon Mimmi Larsson och Emilie Lundberg.

Och så Lina Hurtig, Umeå-anfallaren som brottats med stora skadeproblem och som missade OS.

– Hon har oerhörd potential, men hon har haft mycket otur med skador. Men det är en riktigt bra fotbollsspelare, säger Sundhage.

Vill bli mer offensiv

Pia Sundhage har inte bara fått med sig en silvermedalj hem från de olympiska spelen. Hon, och resten av laget, bär även på en speciell känsla. Som kan räcka riktigt långt.

– Det faktum att spela inför en massa människor på Maracanã och att få slå ut USA, det ger massvis av självförtroende och det tar vi med oss hela det här året, säger hon.

Det finns dock en sak förbundskaptenen vill ändra på inför det stundande EM-kvalet. Spelet ska bli mer offensivt igen. Sverige ska återigen spela 4–3–3.

– Vi hamnade i ett 4–5–1 och fann ett sätt att vinna och ta oss till OS-final. Men nu skulle jag gärna vilja se lite andra saker i anfallsspelet, så att det blir ännu mer intressant, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset