Att stanna kvar på ett ställe bara för att, det har aldrig tilltalat Nisha Besara. Efter en framgångsrik karriär inom både politik och journalistik chefar hon nu inom det privata, med ett ständigt sug efter förändring. Hennes stora utmaning? Att skaffa sig is i magen, och att stanna kvar.

Claudio Bresciani / TT

Drivkraften har alltid varit möjligheten att påverka. Nisha Besara började med en utbildning i statskunskap och har sedan dess hoppat mellan flertalet topptjänster. Påverkar hon inte ordentligt, då är det dags att byta. Vad sägs om att hoppa av jobbet som politisk sakkunnig hos den dåvarande integrationsministern Jens Orback, för att gå vidare som ledarskribent på Aftonbladet och sedan starta upp och driva den politiska tidningen Dagens Arena? Här har vi en karriärskiftare av rang.
– Jag började min karriär inom politiken, för att jag ville vara med och påverka samhället. Men när jag hade jobbat där ett tag, speciellt på Regeringskansliet, kände jag en enorm frustration över att inte kunna påverka tillräckligt mycket. Inom Regeringskansliet var det mycket taktik som styrde, snarare än sådant som skulle förbättra samhället på längre sikt. Det passar många, men inte mig, förklarar hon.

Därför blev det bytet en klar förbättring. Nisha klev från poltiken till opinionsbildning, via Aftonbladet, för att sedan landa på Dagens Arena. I fem år påverkade hon klimatet och debatten som chefredaktör. Sedan blev hon chef över hela mediebolaget och samtidigt en röst som hördes och gjorde avstamp. Tiden där var väldigt rolig, förklarar hon, men efter ett tag började frustrationen växa fram igen.
– Jag kunde inte se något resultat i mitt arbete. Jag pratade och skrev mest. Dessutom var allting till slut väldigt ytligt. Folk undrade vad jag tyckte om Juholt hit och stadsbudgeten dit, jag satt i morgonsoffan och fick paketera ihop en kort analys för tittarna, men jag tröttnade på det där. Kanske påverkade jag några människors tankar med mina korta kommentarer, men det var inte nog.

Samtidigt som tankarna om något annat växte sig större var Nisha mammaledig med sitt andra barn. Hon bestämde sig för att gå till det privata näringslivet, att byta helt från offentligheten och alla medier, och jobba med något samhällsrelaterat. Nisha var trött på allt tyckande.
– Plötsligt blev jag uppringd av en rekryteringsfirma som erbjöd precis det där jobbet jag ville ha. Som general manager på Postkodlotteriets kulturstiftelse har jag en perfekt skärningspunkt mellan samhällsengagemang och privat sektor, samtidigt som det blev ny utmaning att jobba med kulturfrågor.

På samma sätt som Nisha en gång blev en viktig röst inom politiken, på samma vis vill hon nu satsa de kommande åren på att bli en person att räkna med inom kulturen. 
– Jag fick jobberbjudanden i knät och hoppade på. Egentligen har jag inte sökt ett enda jobb som jag har haft, de har bara kommit och så har jag tagit dem. 

Har du upplevt något negativt med dina karriärbyten?

– Absolut inte. Det har bara varit positivt, för jag har lärt mig väldigt mycket. Men jag har definitivt saknat känslan av att åldras på ett ställe, och att bli mer senior. Att vara med länge och bli trygg. Det kräver mycket energi att skapa en ny plattform och nya relationer på ett helt nytt jobb. Det ser jag fram emot här, att stanna kvar och utveckla verksamheten, och känna att jag har gjort allt jag kunnat och vill. Att inte bara hoppa på nästa tåg som känns roligt, utan att våga ha lite is i magen istället.
Nisha tror mycket på att våga. Kommer det ett erbjudande som känns lockande, roligt och utmanande, då tycker hon att man ska ta det. Regeln är att det ska kännas som ett steg vidare, och inte bakåt. 

Hur vet man att man kliver åt rätt håll?
– Du måste hitta din nisch och dina ingångar. När jag gick på gymnasiet ville jag bli journalist eller diplomat, men kom sedan på att jag kunde kombinera politik och media genom att jobba med opinionsbildning. Låt oss säga att du har jobbat i en sektor i flera år och sedan vill byta helt och hållet. Då måste du hitta din speciella ingång där. Jag som ville in i näringslivet, men som bara jobbat med politik, började fundera på vilka företag som jobbade med samhällsförändring, och skapade mig en roll där.

Det allra bästa tipset för att klara av flera karriärbyten tror Nisha är aktivitet. Själv sprang hon ständigt på seminarium och fortbildningar för att bredda sina kunskaper, något hon i viss mån även gör i dag.
– På så vis kan du hela tiden fånga upp nya ingångar, vilket har varit det som har hjälpt mig under hela min karriär.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset