Premiärministrarna Justin Trudeau, Kanada, och Li Keqiang, Kina, under Trudeaus besök i Peking tidigare i år. Arkivbild.
Premiärministrarna Justin Trudeau, Kanada, och Li Keqiang, Kina, under Trudeaus besök i Peking tidigare i år. Arkivbild.

Kevin Garratt, en kanadensisk man som suttit gripen i Kina i två år misstänkt för spioneri, har släppts och återvänt till Kanada.

Det kallas en diplomatisk seger för premiärminister Justin Trudeau, som i ett uttalande säger att han är lättad.

Regeringen har inte kommenterat om Kina fått något i utbyte. Den kinesiske premiärministern Li Keqiang väntas besöka landet nästa vecka.

Det äkta paret Kevin och Julia Dawn Garratt, som bott i Kina sedan 1984, drev ett kafé i staden Dandong nära gränsen till Nordkorea när de greps, anklagade för att ha stulit militära hemligheter. Frun släpptes senare mot borgen och kunde återvända till Kanada. Parets son har kallat beskyllningen "som hämtad ur en film".

Enligt en källa ställdes Kevin Garratt inför rätta i april i år. Hans frisläppande kom som en överraskning, eftersom det tidigare fanns lite som tydde på ett genombrott i fallet. Trudeau besökte Kina i slutet av augusti och uppgav då att han tagit upp fallet med Peking.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset