Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken, säger att Skånetrafiken nu tar i med hårdhandskarna.
Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken, säger att Skånetrafiken nu tar i med hårdhandskarna.

Passagerare har hört av sig med klagomål på mobilpratande busschaufförer. Därför har Skånetrafiken nu satt in ”mystery riders” som ska spionera och sätta dit chaufförerna.

Det har länge varit ett problem med busschaufförer som sms:ar, pratar i mobiltelefon eller ser på film – samtidigt som de kör bussen.

– Passagerare har hört av sig och sagt att de inte känner sig trygga och säkra när de reser i kollektivtrafiken, säger Ulrika Mebius, press- och informationschef på Skånetrafiken.

Det är inget nytt fenomen men Skånetrafiken har haft svårt att komma till rätta med problemet. Därför kommer så kallade ”mystery riders” att övervaka chaufförerna i framtiden, som Sydsvenskan har skrivit om.

►LÄS MER: Busschauffören kollar film på mobilen på motorvägen

– Det är en grupp personer som kommer att resa anonymt och kartlägga hur det ser ut med mobilprat, sms och sånt bland busschaufförerna, säger Ulrika Mebius till Metro.

”Mystery riders” har tidigare använts av Skånetrafiken för att hålla koll på vad som händer på bussarna, men de har aldrig använts mot chaufförerna tidigare.

►LÄS MER: Man blev akut sjuk – då körde chauffören fullsatta bussen till akuten

– Naturligtvis måste en yrkesförare kunna nå sin trafikledningscentral och kunna ha ett kort samtal. Men det är okynnesringandet till en kompis i en halvtimme och upprepade sms som är problemet, säger Ulrika Mebius.

Begreppet ”mystery riders” är en anspelning på ”mystery shoppers” som används för att mäta kundservice i butiker och liknande.

LÄS MER: Resenär får 30 000 kronor – efter att busschaufför använt könsord

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset