Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway, bedömer att Trump kommer att straffas hårt av sin anhängare om han utser Mitt Romney till utrikesminister. Arkivbild.
Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway, bedömer att Trump kommer att straffas hårt av sin anhängare om han utser Mitt Romney till utrikesminister. Arkivbild.

En intern dispyt inom den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trumps stab har kommit i öppen dager.Hans topprådgivare har varnat för följderna om den tidigare presidentkandidaten och hårda Trumpkritikern Mitt Romney utses till utrikesminister.

Det är i tv-bolaget NBC:s program "Meet the press" som Trumps kampanjchef under valrörelsens sista månader, Kellyanne Conway, konstaterar att Trump riskerar att straffas hårt av sina anhängare om han skulle ge toppjobbet till Romney, som ägnat stor del av sin tid det senaste året till att kritisera Donald Trump.

– De skulle känna sig förrådda vid tanken på att Romney kan komma tillbaka in i värmen efter allt han har gjort – vi vet inte ens om han röstade på Donald Trump. Han och hans rådgivare har inte varit någonting annat än vidriga mot Donald Trump det senaste året, säger Conway.

"Kvinnofientlig mobbare"

Under den hätska valrörelsen mellan Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton uttryckte Romney flera gånger hård kritik mot Trump. Han konstaterade bland annat att republikanen Trump "varken har temperamentet eller bedömningsförmågan för att vara president" och kallade även Trump för en "oärlig kvinnofientlig mobbare".

Mitt Romney var Republikanernas presidentkandidat i 2012 års val då nuvarande president Barack Obama avgick med segern.

Senare utvecklar Kellyanne Conway sitt resonemang i en intervju med tv-bolaget CNN:

– Jag är en stor anhängare av partienighet, men jag är inte säker att på att den måste kosta utrikesministerposten.

Vill Romney?

Donald Trump uppges stå i valet och kvalet mellan att utse Romney eller den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani till den viktiga posten.

Om han väljer Romney går han det Trumpskeptiska partietablissemanget till mötes. Blir det däremot Giuliani, som varit obrottsligt lojal mot Trump under valkampanjen, kommer det att applåderas av de förhållandevis politiskt hårdföra personer han hittills utsett i sin kommande administration.

Å andra sidan kan det bli någon helt annan än dessa två – och frågan är om Romney ens vill ha ett jobb i Donald Trumps regering.

Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s tillträdande president Donald Trump (till vänster) och Mitt Romney under ett möte på Trumos golfbaneanläggning i New Jersey i förra veckan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset