Luigi Di Maio är partiledare i Femstjärnerörelsen men partiets grundare Beppe Grillo finns med i bakgrunden.
Luigi Di Maio är partiledare i Femstjärnerörelsen men partiets grundare Beppe Grillo finns med i bakgrunden.

På söndag går italienarna till valurnorna. Väljarkåren är splittrad – den populistiska Femstjärnerörelsen spås bli valets stora vinnare men partiet lär inte få ihop något regeringsunderlag. I stället kan Berlusconis parti, Forza Italia, få tillbaka makten.

Varken det regerande centervänster-blocket eller oppositionskoalitionen, ledd av den skandalomsusade ex-premiärministern Silvio Berlusconi, kan tänka sig att regera ihop med Femstjärnerörelse och dess grundare Beppe Grillo.

– Och Grillo och partiets nya ledare Luigi Di Maio har sagt att de aldrig tänker prata med Berlusconi, säger Gianfranco Baldini, professor i det italienska politiska systemet vid universitet i Bologna, när Metro träffar honom på hans kontor i Bologna.

Gianfranco Baldini tror i stället att det italienska misstroendepartiet kommer söka sig till Berlusconis allierade, Fratelli d’Italia (Italiens bröder) och främlingsfientliga Lega, det tidigare namnet Lega Nord har bytts ut för att partiet vill ha röster från hela landet.

– De ligger nära varandra i flera frågor men det blir svårt för dem att skapa en koalition. Fast vad som helst kan hända, säger han.

LÄS MER: Berlusconi tillbaka i den italienska politiken

Gianfranco Baldini på kontoret i Bologna.">
Gianfranco Baldini på kontoret i Bologna.

Inför intervjun pratar jag med en man som säger att han har bott hela sitt liv i Bologna. Han säger sig ha sett hur staden långsamt förändras. Han drömmer sig tillbaka.

– För 30 år sedan var den här staden som Disneyland, alla var glada. Nu är alla arga och ledsna. Arga och ledsna men rika, säger han.

Han har tappat förtroendet för de etablerade partierna och han är inte ensamma, enligt Gianfranco Baldini.

– Den åsikten är väldigt spridd, speciellt här i norra Italien där förhållandevis få människor lider. Det finns fattiga människor och sektorer som inte fungerar men det är inte något som märks av om du inte är fattig. Många tänker rösta på Femstjärnerörelsen, inte för att de är fattiga, utan för att de känner att den gamla världen är borta, säger han.

Italiensk politik är känd för att vara polariserad men under det här valet har tonläget skruvats upp ytterligare, enligt Baldini.

– Sociala medier är väldigt dominerande, och de som är mest aktiva där satsar bara på ytterligare polarisering. Det här valet har det varit riktigt illa, framför allt efter terrordådet i Macerata, säger han.

Hur den ”tysta majoriteten” kommer att reagerar på de många sammandrabbningar som skett mellan antifascister och de fascistiska partier som deltar i valet är omöjligt att svara på, enligt Baldini.

– Det är möjligt att de väljer ett av de tryggare partierna. Forza Italia eller det Demokratiska partiet, säger han.

LÄS MER: Italienska regioner vill ha mer självstyre

Missnöjet i den italienska väljarkåren är utbrett och handlar främst om EU, invandring och stigande arbetslöshet. Femstjärnerörelsen har ställt sig vid sidan av de andra partierna och säger sig vilja lyssna på folket, säger Baldini.

– De rör sig ständigt på gråskalan. Flera löften, som att ha en omröstning om att lämna euron är svåra att genomföra, men många italienare tror att det är enkelt, säger han.

I de sista opinionsundersökningarna som publicerades inför valet fick Femstjärnerörelsen mellan 26 och 28 procent. Det skrämmer många unga italienare.

– Om Grillos parti vinner flyttar jag ifrån Italien, säger Pasqual som studerar konsthistoria på universitet i Bologna.

Bologna har länge varit ett av den italienska vänsterns starkaste fästen.

Kort om de viktigaste italienska partierna

Forza Italia

Partiet leds av Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi. Men Berlusconi är mot sin egen vilja inte partiets nuvarande premiärminister kandidat på grund av ett domslut. Partiets kandidat ser istället ut att bli Europaparlamentets nya talman Antonio Tajani som var med och startade Forza Italia tillsammans med Berlusconi 2004.

Lega

Partiet bytte namn från Lega Nord till Lega i början av 2018. Bakom namnbytet ligger en tanke om att även locka italienarna i söder.  Partiet är skeptiska till EU och har lovat att deportera 500 000 odokumenterade migranter om de får makten.

Fratelli d’Italia (Italiens bröder)

Leds av Giorgia Meloni som grundade partiet 2012. Partiet är kritiskt till den italienska flyktingpolitiken, till EU och till euron.

Femstjärnerörelsen

Beppe Grillos populistiska Femstjärnerörelsen ser ut att bli Italiens största parti. Sedan i höstas leds partiet av 31-åringen Luigi Di Maio som anses ha en stabilare framtoning än partiets grundare Beppe Grillo, som dock finns med i bakgrunden.

Partito Democratico (Demokratiska partiet)

När partiledaren Matteo Renzi blev premiärminister 2014 lovade han att förbättra ekonomi och att reformera landets politiska system. Men efter en förlust i en folkomröstning om en ny grundlag valde han att avgå i slutet av 2016. Sedan dess har Italien styrts av Renzis partikamrat Paolo Gentiloni.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset