Donald Tusk har rest runt inför toppmötet. Här med statsminister Stefan Löfven (S) i Stockholm i förra veckan.
Donald Tusk har rest runt inför toppmötet. Här med statsminister Stefan Löfven (S) i Stockholm i förra veckan.

EU-ledarna ska åter ta sig en rejäl funderare på unionens framtid.Men denna gång är de mer splittrade än någonsin.

Alla EU:s stats- och regeringschefer, utom Storbritanniens nya premiärminister Theresa May, träffas på fredagen i Bratislava i Slovakien. Där ska de påbörja diskussioner om EU:s framtid som ska pågå fram till ett nytt toppmöte i Rom i vår då EU:s Romfördrag firar 60 år.

Syftet med Bratislavamötet är att komma fram till hur medborgarna ska återfå tron på EU-projektet. I flera länder är populistiska, EU-kritiska och ofta invandringskritiska partier på frammarsch. Britternas nej till EU skapade en chockvåg som fått flera regeringar att frukta krav på folkomröstningar även i deras länder.

Stor splittring

Men EU-ledarna är mer oense än någonsin om vilken väg unionen ska ta. Eurokrisen och migrationskrisen har skapat djupa sprickor. Till exempel vill Italien och Grekland lätta på EU:s krav på budgetdisciplin. Polen och Ungern vill minska EU:s makt genom fördragsändringar.

Ungern och andra EU-länder i öst är mycket missnöjda med flyktingpolitiken och med Bryssels förslag om att tvinga alla medlemsstater att ta emot en viss andel asylsökande. EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker vacklar nu i den frågan och anser att solidaritet inte kan tvingas fram.

Här väntar en tuff match för statsminister Stefan Löfven (S).

– Alla medlemsstater ska ta del av ansvaret för att ta emot asylsökande, säger han.

Stärkt gränsbevakning

Inga beslut kommer att fattas i Bratislava. EU:s permanente rådsordförande, Donald Tusk väntas ha som främsta mål att undvika öppen splittring och försöka få EU-ledarna att enas om minsta gemensamma nämnare. Det verkar vara att ökat samarbetet mot terrorism och att EU ska stärka bevakningen av de yttre gränserna för att få ned antalet "irreguljära migranter".

När statsminister Löfven i riksdagens EU-nämnd redogjorde för regeringens prioriteringar inför Bratislavamötet, valde han att lyfta fram andra frågor, som att skapa fler jobb, drägliga arbetsvillkor och social trygghet i Europa. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt krävde att Löfven är tydlig med att asylrätten måste värnas.

En EU-armé?

Ledarna för Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien uttalade inför Bratislavamötet att deras viktigaste mål är att få EU att hjälpa Bulgarien med att stärka gränsbevakningen mot Turkiet.

– Vi måste ha koll på den yttre gränsen. Ska det inre fungera, så måste den yttre gränsen fungera, absolut. Det är ingen tvekan om det, säger Löfven.

Med stöd från Tyskland och Frankrike har Tusk och Juncker också fört fram idéer om att stärka EU:s försvar genom att upprätta ett EU-högkvarter som ska leda gemensamma EU-operationer.

– Frågan är vad ett sådant här högkvarter syftar till. Syftar det till ett europeiskt försvar, en europeisk armé, då säger vi nej, säger statsministern.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset