Spotify nu ännu närmare en börsnotering.
Spotify nu ännu närmare en börsnotering.
Ekonomi TT

En miljardstämning på halsen, fortsatta förluster och mycket hemlighetsmakeri. Musiktjänsten Spotifys förmodade börsnotering är en riskinvestering som också har stora möjligheter.

Jag bedömer framtiden som väldigt ljus, säger branschexperten Lars Nylin.

I åratal har det spekulerats kring att Spotify ska börsnoteras.

Jag tror absolut att det är på riktigt den här gången, säger Stefan Lundell, medgrundare av nyhetssajten Breakit.

Men som vanligt finns brasklappar – tajmingen vid en börsnotering är viktig, annars riskerar det bli börsfall direkt. Amerikanska musikförlaget Wixens jättestämning på 13 miljarder kronor som blev känd i går, för uteblivna ersättningar från Spotify, kan eventuellt sätta käppar i hjulet. Men det är långt ifrån första gången som det hettar till mellan skivbolag, musikförläggare och bolag som Spotify.

Överallt finns ett missnöje med hur mycket pengar som går till kreatörerna, säger Lars Nylin, chefredaktör för webbtidningen Musikindustrin, med mångårig erfarenhet som musikjournalist och på flera skivbolag.

Hård fajt

Både Lundell och Nylin tror att Wixen och Spotify landar i en förlikning på betydligt lägre belopp.

Det här är inget som hindrar en notering, tror Lundell.

Men eventuella småsparare som vill köpa in sig i musikjätten bör vara medveten om att det handlar om en högriskinvestering.

De fajtas med några av världens rikaste företag, säger Lundell.

Och om de vill satsa ordentligt så blir konkurrensen stenhård.

Hotet är om jättar som Google, Youtube eller Amazon trycker på alla knapparna, säger Nylin.

Vinst på sikt

Men potentialen är samtidigt stor; det finns mycket orörd marknad kvar att hitta nya kunder på. Och Nylin och Lundell ser framför sig att Spotifys förhandlingsstyrka ökar i förhållande till skivbolagen som blir mer och mer beroende av de stora strömningstjänsterna som Spotify.

Och med fler betalande kunder och lägre ersättningar till upphovsrättsinnehavarna så är vägen öppen för Spotify att visa vinst om några år, siar Lundell.

Många svenska småsparare lär haka på om eller när Spotify börsnoteras, en notering som förmodligen bara sker i USA även om en parallellnotering på Stockholmsbörsen kan bli möjlig. Det visar trenden där svenskarnas intresse för amerikanska aktier i allmänhet och teknikaktier i synnerhet ökat rejält de senaste åren.

Det är i grunden inte svårare att köpa aktier i USA än på Stockholmsbörsen, säger Henrik Senestad, sparekonom på nätmäklaren Avanza.

Värt 120 miljarder

Apple är den populäraste aktien bland svenska småsparare, enligt Avanzas statistik. Amazon och Alibaba tillhör snabbklättrarna.

Flera av de här bolagen har haft en fantastisk börsresa, men riskerna är stora – Spotifys uppskattade värdering på runt 120 miljarder kronor bygger på framtida stora vinster som än så länge lyser med sin frånvaro.

Man bör vara restriktiv med hur mycket pengar man lägger av sin börsportfölj, säger Senestad.
Spotify nu ännu närmare en börsnotering.
Spotify nu ännu närmare en börsnotering.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset